Zomer? Laat de herfst maar komen! 

Terwijl we ‘genieten’ van de eerste hittegolf van dit jaar denk ik na over mijn blog. Aan mijn tuintafel in de tuin heb ik mijn laptop opengeslagen en ga ik aan het werk. Een blog schrijven over de CES reis die ik komend najaar mag gaan maken. Eindelijk, want ik wil al zo lang eens gaan kijken in het mooie, grote Amerika. 

Moeilijk om te beseffen in deze bloedhitte dat oktober steeds dichterbij komt, maar ik ga een poging wagen om mijn allereerste hersenspinsels hier neer te zetten. Mijn allereerste blog, wat een ervaring. Ik ben helemaal niet bekend met bloggen, en nu moet ik een blog gaan schrijven en bijhouden over de reis en wat ik daar ga leren. 

Een blog over mijn leervraag voor oktober. Jeetje, toen ik hoorde dat ik mee mocht naar New York en Boston schoten tientallen vragen door mijn hoofd. Zie daar maar eens één geheel van te maken. Na de tweede bijeenkomst denk ik dat ik er wel uit ben waar ik me op wil gaan richten. “In the heat of the moment” besluit ik daarom om mijn leervragen te gaan richten op de principes “Learning to use one’s mind well”, “Personalization” en “Commitment to the entire school”. 

How can I challenge my students who are more gifted (higher IQ)? How can I motivate these students to learn? How can they work together? And how do I see that it is working for them? What is my role as coach in this whole part? 

How can I achieve more ownership with my students? How do I stimulate more intrinsic motivation? What do I need to change in my role as teacher? How can I be more of a coach to my students?

How can I handle too high expectations/demands of parents? In either way? Learning as well as behavioural? How can I get parents involved in school?

Deze drie leervragen zijn voorlopig mijn leervragen, hopelijk kom ik in Amerika tot antwoorden die ik goed in mijn loopbaan als “coach” van leerlingen kan gebruiken. Ik ben heel benieuwd! 
En hoewel ik een echt zomermens ben en loop op zonne-energie, kan ik bijna niet wachten tot oktober. 
Voor nu maak ik een einde aan deze blog en ga ik me voorbereiden op de laatste oudergesprekken vanavond. Het schooljaar moet nog worden afgerond, zes weken vakantie staan voor de deur, nu eerste genieten en daarna met frisse moed op naar oktober! 

Recommend0 recommendationsPublished in Reis2019

5 reacties op “Zomer? Laat de herfst maar komen! ”

 1. Danielle,
  Misschien heb je als zomermens geluk dat je de Indian Summer in New York mee mag maken! Temperaturen zijn daar in het najaar soms heerlijk (en soms wat minder), dat zou jou als zomermens mooi passen.
  Je hebt mooie leervragen voor jezelf gemaakt. De leervraag over hoge verwachtingen bij ouders triggert me wel een beetje. Als leraar heb je hoge verwachtingen van kinderen en hoop je ook dat kinderen zelf hoge verwachtingen van zichzelf hebben, dan zouden hoge verwachtingen van ouders mooi aansluiten. Ik ben benieuwd hoe jij daar naar kijkt.

  De andere leervragen zijn vooral gericht op kinderen aan het roer. Wat is er voor jou nodig om het leerproces van kinderen centraal te stellen (in plaats van ‘dat wat moet’)? Ik ben benieuwd naar de inzichten die jij tijdens je reis krijgt.

  Ik wens je een mooie zomer en vervolgens een hete herfst!

 2. Nou, die eerste blog is je heel aardig afgegaan hoor!
  Misschien kun je in een volgende blog eens een parallel trekken naar wat voor jou werkt om eigenaarschap te nemen. Wat heb jij nodig om intrinsiek gemotiveerd te zijn? Wellicht liggen daar al mooie antwoorden die je op weg helpen.

 3. Hoi Danielle, de reis komt steeds dichterbij. De zin wordt groter, tenminste bij mij wel. Ik lees veel hoe-vragen bij jou. Je gaat mooie dingen zien op de scholen die we gaan bezoeken, dat komt goed. Leg nu al verbinding met jouw waarom, jouw waarden. Waarom is dit voor jou belangrijk? En zoom eens uit en bekijk wat je nu al doet, waar je blij mee bent. Dat gaat je helpen om nieuwe ideeën/indrukken een plek te geven. En vraag ook jouw leerlingen eens wat zij vinden. Tot woensdag, groet Arjan

 4. Hoi Danielle, wat een mooi schooljaar is dit voor jou! Volop nieuwe ervaringen opdoen! Je bent gestart met de IB opleiding bij SAAM en dit jaar mag je mee op CES reis!
  Jouw tweede leervraag is er een die ik vaker in de blog tegenkom. Hoe geef ik (Danielle) kinderen eigenaarschap en wat vraagt dat van mij als leerkracht. Wat vraagt dat van mijn handelen, mijn mindset en de wijze waarop ik mijn onderwijs organiseer. Je zult veel mooie voorbeelden maar vooral ook veel verschillende voorbeelden gaan zien. Doe ermee wat jou past. CES is geen trucje dat je kunt leren. Het zit in jou, hoe jij denkt, handelt en hoe jij kinderen echt wilt zien. Ik ben benieuwd wat jij van jouw ervaringen meeneemt naar de IB opleiding!

 5. Nog ruim een week….. en dan gaat je reis beginnen. De echte reis naar NY en Boston dan, want jouw ontwikkelreis is al eerder begonnen. Het maakt nu al meer vragen in je los dan je had kunnen bedenken. En dat is wat CES onder andere met je doet. Het ontwikkelt je, laat je bewuster naar zaken kijken en verrijkt je. Je hebt hoge verwachtingen van de reis, zoals jij van kinderen en ouders van jou en de kinderen. Wat ga je daarvan ervaren in deze reis? We horen het heel snel van je. Geniet van deze bijzondere ervaring Danielle.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: