Image 50444801

Zicht op…ontwikkeling

Parker High is een school waar kinderen worden opgeleid tot kritische denkers. Ik zou zo 35 jaar terug in de tijd willen om daar mijn middelbare schooltijd door te brengen. Wat zou ik dan veel geleerd hebben, dat wat er echt toe doet.

Ben enorm onder de indruk van het niveau van kritisch denken van de kinderen. Ouders gaven in gesprekken met onze groep aan dat hun kinderen leren om issues vanuit verschillende uitgangspunten aan te vliegen, informatie te verzamelen vanuit diverse bronnen en te luisteren naar de verschillende meningen en inzichten die er zijn. Ze komen van school met enorme presentatievaardigheden en weten wie ze zijn als lerende en wat ze nodig hebben om te ontwikkelen.

Ik heb mooie inzichten opgedaan mbt het zichtbaar maken van ontwikkeling met behulp van oa rubrics en assessments.

Tijdens de conferentie van Dylan William eerder dit jaar kwam al voorbij wat de meerwaarde van gelaagdheid in een opdracht is. We hebben prachtige voorbeelden gezien van zulke opdrachten. Die zorgen voor differentiatie in niveau en inhoud en natuurlijk diepgang.

In de projecten die aangeboden worden komen de verschillende vaardigheden (en vakgebieden) samen en worden ze toegepast en geoefend, in een betekenisvolle context.

Feedback en revision zijn onmisbaar in het leerproces.

Dit zijn allemaal belangrijke elementen in de omvorming van een toets- naar leercultuur binnen SAAM*.

Deze dagen werd maar weer eens bevestigd dat werken vanuit een duidelijke visie/missie voorwaardelijk is voor het realiseren van kwalitatief goed onderwijs. Een belangrijk onderdeel is daarnaast het zijn van een gemeenschap, waarin samenwerking tussen professionals centraal staat.

Vanochtend hebben we mogen ervaren wat verschillende overlegvormen kunnen opleveren.

Heel jammer dat de reis erop zit, er is energie en genoeg stof tot nadenken en houvast om mee aan de slag te gaan. Vol vertrouwen kom ik terug naar Nederland zodat we SAAM* weer mooie stappen kunnen maken in de doorontwikkeling van onderwijs dat deugt!

Recommend0 recommendationsPublished in 01: Learning to use one’s mind well, 02: Less is more, depth over coverage, 03: Goals apply to all students, 07: Demonstration of mastery;, 09: A tone of decency and trust, Reis2024

Deel deze post

Eén reactie

  1. Onderwijs dat deugt! Onderwijs dat staat als een huis, voor de kinderen! Want daar doen we het voor. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen Judith en heb zin om het gesprek met je te voeren. Zicht op ontwikkeling, leren zichtbaar maken, want dat kan ook anders dan met een toets. Geniet nog even en tot snel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *