Wat een avontuur…..!

Het leven is een avontuur, één groot avontuur. Het klinkt als een cliché……..maar als ik er over nadenk is dat wel zoals ik mijn carrière in het onderwijs kan beschrijven. Heel vaak een mooi avontuur met iedere dag weer nieuwe uitdagingen die ons het onderwijs mooi laten maken.

Ook voor volgend jaar staat een mooi avontuur te wachten. We gaan met ons team werken aan een belangrijke opdracht om de school weer op de kaart te zetten. En ik ga zelf beginnen aan een persoonlijk avontuur, namelijk starten aan een studie, die mijn persoonlijke kwaliteiten verder kunnen ontwikkelen. Met als kers op de taart, een lang gekoesterde wens om naar Amerika te gaan.

Al vanaf dat Amerika op de planning staat binnen de stichting, wilde ik al mee gaan om daar eens een kijkje te gaan nemen. Wat maakt het onderwijs in Amerika nou zo anders dan hier in Nederland? Wat kunnen wij van hen leren, maar zij mogelijk ook van ons? Waarom maken zij bepaalde keuzes, waar komen die vandaan, waarop zijn ze gebaseerd?  Allemaal vragen die ik hier dit jaar ook aan mezelf gesteld heb tijdens het maken van onze nieuwe visie op onze school.

Werken vanuit een principe, een bepaald soort van cement, een fundament waarop keuzes gemaakt worden, daar heb ik behoefte aan na bijna 20 jaar onderwijsavontuur. En wat is dan mijn rol deze? Wat moet ik daarin gaan doen, mogelijk veranderen? Teacher as coach, student as worker, dit is het CES principe wat me het meest aanspreekt. Mijn vraag daarbij is: Welke vragen moet ik stellen om mensen  in beweging te krijgen, waarbij mijn grootste valkuil is, zelf te veel te bewegen!

Iemand zei eens tegen mij: Sanne, ik wens je een hele ‘luie’ Amerika reis! Waarop ik bijna boos werd. Zo’n kans! Dan ga je toch niet lui zijn, daar moet gewerkt worden! Er alles uithalen wat er in zit, alle informatie meenemen die je maar kunt meenemen.

Na een gesprek over die uitspraak wist ik wat ze bedoelde. Ga je valkuil te lijf en wacht eens een keertje af, laat het gebeuren, ga het bekijken, observeer………Teacher as coach, student as worker. Observeer en leer! Kijk naar welke vragen gesteld worden, wat is de vraag achter de vraag, waarom stellen ze deze vraag en wat is daarna weer een nieuwe vraag. Kom uit de haast en zoek de diepgang op. Teacher as coach, student as worker.

Dat is ook waar ik naar op zoek ga in het komende schooljaar, mijn studie Master EN en de CES reis naar Amerika. Hoe maak ik van mezelf een goede coach, met goede vragen, waarbij ik oefen om ‘lui’ te zijn maar daardoor juist anderen in beweging zet. Een hele uitdaging! Maar ik heb er zin in!

Maar eerst nog de uitdaging, 4 tot 6 weken vakantie in eigen huis. Kan ik vast oefenen. Alleen dat al op zichzelf, is een avontuur! ;)!

Tot snel!

Groetjes Sanne

Recommend0 recommendationsPublished in 05: Student-as-worker, teacher-as-coach, Reis2019, Reisblogs

4 reacties op “Wat een avontuur…..!”

 1. Sanne,

  😉
  Ik wens je heel veel plezier met al die avonturen op je pad! Wat een mooie uitdaging ga jij aan… anderen bewegen, dat is waar het in het onderwijs om gaat. Ik ben benieuwd naar je ervaringen en volgende blogs!
  Fijne vakantie!

 2. Hoi Sanne

  Wat een mooie opdracht heb je jezelf gesteld. Op zoek naar je kwaliteiten als coach. Wat maakt jou nou de coach… student as worker / teacher as coach. Je bent in 2019 het avontuur aangegaan om op zoek te gaan naar jezelf, naar balans, naar uitdaging, en misschien ook wel naar een beetje werkgeluk. Ik wens je een mooie ontdekkingsreis op zoek naar het antwoord van je leervragen. Maar bovenal wens ik je een reis vol inspiratie. Laat je jezelf maar onderdompelen in het overzeese onderwijs. Geniet met volle teugen en kom geïnspireerd terug.

  Ik kijk er naar uit om je reisblogs te lezen, dan kan ik een beetje meegenieten van deze fantastische reis.

  Lieve groet Peggy

 3. het lijkt mij dat je op zoek bent naar betekenisgeving en verbinding. Ik gun je dat het zien van verschillende praktijkvoorbeelden van de 10 principes je gaat helpen bij de opdracht die je jezelf gesteld hebt. Echter het fundament waar je over schrijft zit uiteindelijk toch echt in jezelf. jouw waarden t.a.v. onderwijs zijn daar belangrijke bouwstenen van. Gedurende deze CES-reis is er juist ook heel veel ruimte om die waarden bespreekbaar te maken met je reisgenoten en te leggen naast de mooie praktijkvoorbeelden van de leraren in de scholen daar.
  tsja en dat “luie”.. echt goed kijken en daarop stevig reflecteren is ook hard werken hoor..!

 4. Hoi Sanne, het spat van je blog af. Ik sluit me ook aan bij de opmerking dat een luie, figuurlijk dan, reis goed voor jou zou zijn. Een speurtocht, met verschillende opdrachten en activiteiten komend jaar. Maar wat wordt de schat? Laat ook dat maar eens gebeuren. Dus niet teveel focus op die ene CES-principe.
  Tot woensdag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: