IMG 20230509 222243

Walk around

Inmiddels ben ik geland! Letterlijk geland in de zin dat de wielen van ons vliegtuig veilig aan de grond kwamen, dat onze reis voorspoedig is gegaan, dat ik smooth door de douane ging en dat we onze koffers snel allemaal hadden. Geland in het idee dat ik echt op deze reis mee mag en ga en doen!

Geland in een groep collega’s van SAAM die op studiereis is, waar nieuwe verbindingen worden gemaakt op allerlei manieren. Geland in een ander LAND met een andere cultuur, andere waarden en normen en andere invloeden die van belang zijn voor onderwijs.

We zijn nu 3 dagen in New York. Zaterdagavond zijn we aangekomen, waarbij we in de avond met een groepje nog even naar Times Square zijn gewandeld. Zondag heb ik samen met Yvonne echt de toerist uitgehangen en hebben we een aantal highlights van New York gezien. Boven op Top of The Rock kwam echt zo’n besefmoment. Ik ben er!!!!! Ik ben gewoon hier. Volop verwondering, enthousiasme, magie……. Over de stad New York en alles wat er te zien en te beleven valt. Een overweldigend gevoel van trots. Dat ik het lef had om deze uitdaging aan te gaan! Dit alleen al is een enorm proces voor mijzelf als persoon. En toen moest de essentie van onze reis nog beginnen.

Als je ergens landt, dan kun je daarna gaan rondwandelen (walk around). We hebben inmiddels in 2 scholen rondgewandeld: De Brooklyn New School en Central Park East.

Ik had mezelf voorbereid door de website te lezen en kort wat belangrijke uitgangspunten op te schrijven. In de eerste school vertelde Malika vol passie over het onderwijs op hun school. Daarna kregen we een rondleiding door twee kinderen en later konden we in verschillende groepen gaan kijken. Ik heb dit alleen gedaan, waardoor ik snel in contact kwam met de leerkrachten die daar lesgeven en had ik ook de mogelijkheid om vragen te stellen. Wat me het meest is bijgebleven is een gesprek wat ik met een meisje had. Zij zat bij een Gender En Sexuality Alliance groep die elkaar in de lunchpauze ontmoette. Zij vertelde dat ze liever niet buiten wilde spelen dus daarom hier was. Maar gedurende ons gesprek merkte ik dat ze echt een connectie had met dit onderwerp en met de leerkracht die deze tijd met kinderen doorbracht. Vrijwillig, omdat hij dat belangrijk vond. Ik voelde haar betrokkenheid toen ze over dit onderwerp sprak. En toen ik iets vertelde over mijzelf met betrekking tot dit onderwerp, was er oprechte interesse in mij. Dan ben je samen onderdeel van iets wat een betekenis heeft en dat is waar het om gaat. 

In de reflectiebijeenkomst sloot José Sandin aan, een leerkracht in New York. Wat werd ik geraakt door die man en door wat hij zei. Een aantal termen waar ik op aan ging: Feel connection, Create the sparkling, Be an example, write a letter, and to trust. Ik heb hem daarna nog persoonlijk gesproken over het thema waar ik in mijn klas mee bezig ben en hoe daarin een volgend stapje te maken. Ik kan eigenlijk niet precies beschrijven waar het hem in zit merk ik, dus less is more: I felt an connection.

Wat me het meest is bijgebleven in Central Park East is Together we figure things out. Frustration is a good thing. Start met een probleem waar de noodzaak van het leren in ligt. Dan is less more!

En nu op naar Boston, onderweg zien we verschillende landschappen. I walked around and see so many things, but there is more to see and I am gonna do it with all my heart.

Recommended5 recommendationsPublished in 02: Less is more, depth over coverage, Reis2023, Reisblogs

Deel deze post

8 reacties

  1. Loes, wat ben jij deze week alles uit de week aan het halen. Je moest een drempel over maar … je ben geland! In de groep, in de stad, in de scholen … op alle plekken sta jij er en kom je informatie en nieuwe inzichten halen op plekken die je tot nu toe niet bekend waren. Je maakt zowel persoonlijk en als professional nu al enorme stappen, hoe fantastisch. Ik kan niet wachten om te zien wat dat voor jouw rol als leerkracht gaat betekenen.

  2. Loes! Potdomme wat schrijf ook jij mooie dingen. En dat rondlopen en verbinding maken als kern… net zoals samen komen we er wel uit… hoe goed. Ja José da’s een inspiratiebron hè?! Ben reuze nieuwsgierig naar wat jij in je hoofd en hart opslaat en vooral hoe het je professionaliteit hier thuis in de verbindingen gaat beïnvloeden. Moois in Boston! Dank voor je blog!

  3. Lieve Loes, wat maak jij mooie dingen mee. Hopelijk kom je met mooie inzichten thuis, waarbij je in je hoofd rust kan vinden om soms stil te staan en de mooie dingen die je doet te zien en te voelen.
    Ik lees met je mee en wil thuis alles horen!

  4. Wat fijn om te lezen, Loes. Wat een fijne ervaring voor jou! En geweldig als je less is more mee terugbrengt! De kracht van samen, vanuit connectie ‘onze dingen’ aan te pakken! Laat je heerlijk inspireren. Lieve groet, Marly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *