van verwondering naar verwarring….

van verwondering naar verwarring

het is donderdagmiddag en ik heb inmiddels 3 scholen bezocht. Naast dat het veel energie kost, evaar ik nu dat het ook verwarrend is. Het mooiste zou zijn (en misschien het makkelijkste) dat ik nu alleen maar de inspirerende verhalen vertel. Maar verwarring kan ook mooi zijn. Niet alleen voor mij, maar ook voor de ander.

Wat zet het je aan het denken….. Mijn, ooit gevormde, mooie visie op onderwijs wordt even heel hard aangepakt. Doe ik het juiste voor de kinderen en doe ik het juiste voor mijzelf. En nog een stapje verder, doe ik het juiste voor mijn directe omgeving. Ik merk dat die verwarring zorgt op een kritische houding op mijn invulling van het onderwijs.

Binnen de 2e stroming zijn wij eigenaar van het curriculum binnen onze groepen maar wat jagen wij het her snel doorheen. Het lijkt wel een wedstrijd tegen de klok. En ja wij reflecteren en evalueren met de kinderen maar ook het liefste snel, zodat we door kunnen met die ene les. Dat gaan we dus niet meer doen.

maandag ben ik weer in Nederland en ga ik ervaren of dit lukt en wat ik nodig heb dit te kunnen realiseren.

 

Recommend0 recommendationsPublished in 01: Learning to use one’s mind well, 02: Less is more, depth over coverage, 08: Commitment to the entire school, Geen categorie, Reisblogs

4 reacties op “van verwondering naar verwarring….”

 1. Wouw!
  Anja… wat vind ik het mooi dat je dit zo ervaart.
  Gek hè hoe zo’n reis je visie op zijn kop kan zetten
  Ik ben heel benieuwd hoe je dit gaat aanpakken binnen de 2e stroming!

 2. Sandrabeuving

  Anja, verwarring geeft ruimte. Ruimte om je te verwonderen, ruimte om vragen te stellen bij de dingen die je heel normaal bent gaan vinden en ruimte om andere gedachten toe te laten. Mooi dat je die ruimte omzet in een observatie: wat jagen wij tegen de klok. Ik wens je veel ruimte om anders naar tijd te gaan kijken. Veel plezier morgen bij Parker en daarna weer met je eigen klas en eigen collega’s. Mooi dat je directe collega zelf ook deze reis heeft gemaakt. Dat zullen super mooie gesprekken worden!

 3. Lieve Anja,
  Wat hebben we fantastische dagen gehad. Met rondtollende gedachten…alles op zijn kop.
  Twijfelen, denken, praten…het heeft ons zeker verder gebracht…of juist een stap terug??
  Ik ben benieuwd hoe jij hiermee verder gaat op De Tweede Stroming!
  Go for it!

 4. Ja Anja, verwarrend, dat herken ik.
  Wat als je dacht dat je redelijk op weg was en nu gezien hebt dat het zoveel anders kan, is het dan ook beter?
  Ik weet het niet, maar ga ook zeker het een en ander anders inpassen.
  Heb al ervaren dat kinderen enthousiast zijn en veel meer zelf kunnen/weten, loslaten dus!
  Mijn voornemen is om mijn gezicht meer te laten zien op de 2e stroming.
  Hebben we het er nog eens over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: