20230509 092339

Tijd

Zo…

In de bus naar Boston viel ineens een gigantisch kwartje:

Waarom denken we dat we voor kinderen moeten bedenken wat ze zouden moeten leren vanaf het moment dat ze naar school gaan?

We zijn geprogrammeerd te leren en te willen leren. Dat blijkt wel uit het feit dat we ‘vanzelf’ leren lopen, leren praten, en heeeeeeeeel veel vragen stellen over de dingen die we om ons heen zien als peuter. Alles wat een kind weet als het op school komt, heeft het geleerd omdat het het wilde, omdat het zelf op zoek is gegaan naar de kennis.

Uit de gesprekken op de scholen die we tot nog toe hebben bezocht, blijkt dat kinderen hier de ruimte krijgen om op school ook zo te leren.

Er is tijd.

Veel tijd.

Recommended3 recommendationsPublished in Reis2023

Deel deze post

8 reacties

 1. Prachtige reflectievraag. Waarom…. Ik ben heel benieuwd naar wat het met je doet, naar je antwoord op je vraag. Welk inzicht geeft je dit. En, wat ga je ermee doen op jouw school?

 2. Fijn van jou te lezen Marjon! Tijd! Gaan we ‘m durven te pakken? En jij binnen je school? Hoe gaat het ons dat lef lukken? Zullen we het de kinderen vragen?
  Moois in Boston! Zorg goed voor elkaar

 3. Tijd.. Ja die eeuwige tijd.
  Gun jezelf ook die tijd. Niet alles tegelijk.
  Even stilstaan.
  Mooi om dat op deze reis ook te doen. Fijn dat je zo geïnspireerd wordt, herkenbaar.
  Geniet!

 4. Je bent terug met deze vraag: Waarom denken we dat we voor kinderen moeten bedenken wat ze zouden moeten leren vanaf het moment dat ze naar school gaan?
  Mooi hè, wat die reis met je doet? Het geeft je nieuwe inzichten en je doet veel inspiratie op, zoals je nu wel hebt gemerkt.
  Tot ziens op school en geniet lekker na van deze ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *