1000024112

‘The goal is; moving them on’. – Central Park East 1

We hebben op onze tweede dag in New York, Central Park East 1 (CPE1) bezocht. CPE1 is bewust een kleine school, omdat ze iedereen willen zien, ook de gezinnen. Ze willen zien hoe ze leren en niet alleen wat ze leren.

Central Park East 1 heeft ook andere vakken dan dat wij in Nederland gewend zijn. Zij werken veel met handen en zij leren organiseren en plannen. Schoolbreed worden routines in de school consequent gevolgd die de kinderen helpen met het organiseren. Wat mij vooral opviel was de nauwkeurigheid van bijvoorbeeld knutselwerkjes en de verwerking van projecten. De stappen die gemaakt worden binnen een project zijn zichtbaar terug te vinden het klaslokaal. ‘Physical setting of the room is very important.’ De ruimte wordt ingericht om kinderen aan te zetten tot leren. Om het eindproduct te kunnen maken bestuderen de kinderen zich in de periode voorafgaand een onderwerp. Ze gaan in op de details en beschrijven deze. ‘Push them to be more accurate’. Tussendoor delen de kinderen hun werk met elkaar en geven elkaar feedback. ‘The more they become involved, the more they want to work for it themselves.’ Deze informatie en nauwkeurigheid is terug te zien in de eindproducten. Ik vind dit echt heel tof om te zien en ben bij het zien hiervan al trots op deze kinderen en leerkrachten.

In gesprek met Gabriël, Bruce en Eunice (schoolleider, oud leerkracht 6th grade en leerkracht 5th grade) spraken meerdere uitspraken mij heel erg aan. Ik neem jullie dan ook graag mee in een korte samenvatting van deze mooie uitspraken: 

‘We let children manage their own learning’. ‘It’s theirs, not yours’. Als leerkracht heb je de rol to: ‘Giving them the wheel.’ En ‘We don’t do things for kids, what they can do by themselves.’ Met daarbij de vragen ‘Hoe denk jij dat het zou gaan?’ en ‘Wat heb jij nodig om te werken, zodat het mogelijk/uitvoerbaar is?’. ‘Not everyone ends up in the same place, but no one ends up at the beginning.’

‘Pay attention: ‘It’s going to impact you later’.’

~ Romy

Recommend0 recommendationsPublished in Geen categorie

Deel deze post

Eén reactie

  1. Klinkt interessant, lijkt bij het lezen hiervan veel weg te hebben van EGO (Ervarings Gericht Onderwijs), ook heel interessant. Leuk om dit terug te zien ook in de USA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *