Spannend, wat we gaan zien!!

Spannend, eindelijk begonnen aan mijn eerste blog. Zoveel gedachtenkronkels wat ik ga schrijven, nachten wakker gelegen nadenkend over de dingen waar ik graag over wil schrijven. Ik zal eerst beginnen om mezelf voor te stellen. In 1980 afgestudeerd aan de KPA in Den Bosch, in een slechte tijd waarin er weinig tot geen banen waren. Dat is nu wel anders. Via allerlei zijsporen in 1999 als herintreder begonnen op Camelot. Mijn eigen kinderen een poosje in de klas gehad wat niet zo’n succes was. Maar het lesgeven was weer fijn, dat verleer je nooit. Allerlei cursussen en opleidingen gedaan waaronder ego en NT 2. Ik zoog alles op was net een spons. Daarna via invalwerk op de Leeuwerik terechtgekomen. Dat was een leuke tijd, kinderen hebben veel geleerd. Er zijn heel wat kleuters die ik in de klas heb gehad. Waar ik vooral mee bezig was waren de leuke hoeken, kinderen konden hier volop in  spelen en ontdekken maar ook leren, er was niets te gek. Was er in de buurt iets spannends te zien dan gingen we met heel de klas kijken. De onderbouw bleef mijn voorkeur en zo begon ik 4 jaar geleden op de Uilenspiegel in Boekel. Bij het ego onderwijs kon ik mijn ei kwijt. Kinderen mogen vooral zichzelf zijn. Hier geen citotoetsen, maar vooral kinderen begeleiden in de dingen waar ze behoefte in hebben. Dit schooljaar zijn we gestart in een heel mooi nieuw gebouw, samen met een andere school dit mooie gebouw gebruiken. Wat een uitdaging!  Om dit proces mee te mogen maken wat ben ik trots. Wat ben ik trots als kinderen thuiskomen en dan zeggen ” mama we mogen op school alleen maar spelen”, helemaal niet in de gaten hebben dat ze ook met leren bezig zijn. Hoe geweldig is dit, kinderen uitdagen, sturen zodat ze met een rugzak vol naar groep 3 kunnen.  Een half jaar geleden kwam de oproep wie er mee wilde naar New York. Ik had al zoveel mooi verhalen gehoord van diegenen die afgelopen jaren waren geweest dat ik nu dacht dit is nu mijn kans. Wat mooi is het om over een week mee te mogen met deze bijzondere reis.  Mijn doel is om daar op de scholen te kijken hoe ze het organisatorisch voor elkaar hebben dat ieder kind zich in zijn eigen tempo kan ontwikkelen en dan vooral bij de jonge kinderen. Hoe coordineer je educatieve activiteiten en leermiddelen met individuele kinderen. Ik ben vooral geinteresseerd in de praktische dingen, hoe krijg je het voor elkaar om dertig 4-5 jarige die mooie weg naar de kerndoelen te laten gaan.

Over 2 weken is het zover en ga ik het zien en mogen jullie weer wat van mij horen. 

Recommend0 recommendationsPublished in 03: Goals apply to all students, Reis2019

8 reacties op “Spannend, wat we gaan zien!!”

 1. Hoi Ria, Leuk om je blog (verhaal) te lezen.
  Wij kennen elkaar al van de Leeuwerik, en wat ik zo bijzonder vond, wie weet vind, is je zoeken naar bijpassende materialen voor een thema.
  In het weekend was je nog steeds bezig met jouw kids van groep 1/2.
  Heel wat rommelmarkten ben je afgegaan en deze materialen waren maar wat bruikbaar om betrokkenheid etc. te creëren voor jouw onderwijs.
  Als ,, oudjes”gaan we nu kijken hoe het onderwijs wordt georganiseerd in de USA.
  Zeker weten dat we daar weer inspiratie opdoen voor de komende 10 jaar 🙂

  gr Edwin

 2. Wouw Ria!
  Jij bent er klaar voor!

  Je doet op de Uilenspiegel al hele mooie dingen, dus waarschijnlijk is er ook veek herkenning voor jou.
  Maar je hebt een mooie leervraag waarmee je lekker de diepte in kan!
  Heel veel plezier en zet ‘m op!
  In the meanwhile zal ik op je klasje passen 😉

 3. Desirée Dieben

  Hoi Ria,
  Wat leuk om je te volgen. Je bent een ervaren juf met het hart bij de kleuters .
  Je onderneemt van alles , zoals met de bus naar Den Bosch, heerlijk spelen met allerlei dingen en kinderen laten ontdekken. Je past helemaal op het EGO.
  Ik ben benieuwd wat je gaat beleven in NY. Veel plezier en succes.
  Ik ga je volgen , leuke blog , gewoon vanuit je gevoel geschreven !

 4. Rianne Van acht

  Hoi Ria,
  Veel succes met jouw proces! Heel herkenbaar wat je wilt gaan “halen” in Amerika. Je bent een kanjer van een juf voor onze Uilenspiegelkindertjes. Gaaf dat je je verder laat inspireren op de Essential schools☀️
  Veel succes en plezier!
  Rianne

 5. Ria,
  Wat mooi dat kinderen bij jou in de klas spelend kunnen leren. Dat gun ik jou ook een fijne reis waar je als vanzelf vele dingen leert. Je hebt een aantal gerichte vragen die je helpen met kijken in de scholen. Een fijne praktische blik. Die praktische inslag van jou herken ik. Ik hoop dat het je lukt om ook te kijken naar het leekrachtgedrag dat je ziet in de scholen. Wat betekent dit voor jouw eigen handelen? Veel plezier en een fantastische reis gewenst!

 6. Dag Ria, mooi om ook stukje reflectie op ‘verder terug’ te lezen. Weet je… die kinderen die niet in de gaten hebben dat ze leren… wie weet zie je daar ‘de bocht’ naar dat het juist wel dat leren mag zijn… de ontdekkingen waar ieder kind zo graag mee bezig is. Ik snap je vragen vragen naar organisatie, de uitdagingen die er komen kijken bij zoveel verschillend leerrepertoire van al die kinderen in een groep. Ik denk dat je antwoorden idd vindt stukje organisatie, maar bovenal in lerarengedrag, in het ruimte gunnen aan kinderen waardoor ruimte ontstaat voor die stukjes krachtige juf-kind-relatie. Ben ook nieuwsgierig of je weer met rijkere betekenis t.a.v. welbevinden en betrokkenheid terug komt! Ga genieten, neem je focus mooi mee! Goede reis!

 7. Erny van Leusden

  Hoi Ria, heel mooi en herkenbaar wat je schrijft over hoe jij als juf je werk doet. Het is echt genieten als je ziet hoe jij met de kinderen aan de slag bent. Ik denk dat je heel veel herkenbare activiteiten en interacties gaat meemaken in de VS en hoop en verwacht dat je daarnaast nog nieuwe inspiratie op gaat doen, zodat je een antwoord vindt op je leervragen. In je blogs kunnen we volgen of je praktische en organisatorische tips ziet voor het versterken van je onderwijs. Leuk! En heel veel plezier natuurlijk!

 8. Jasmijn vd Zijden

  Lieve Ria,

  Leuk om je blog te lezen. Ik hoop dat je veel mooie, nieuwe, inspirerende dingen mag zien in Amerika. Je doet al zoveel moois in de klas! Heel veel plezier! Ga er van genieten en neem de mooie dingen mee naar Uilenspiegel!

  Liefs Jasmijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: