We stappen vandaag binnen bij Brooklyn New School. BNW is een vernieuwde school in, je raadt het al, Brooklyn. Er zitten twee scholen in het gebouw. Ze hebben wekelijkse meetings om het contact goed te houden.
We beginnen met een kennismakingsgesprek en het kijken van een video als introductie van de school. Er zitten 2 scholen in een gebouw, waarbij elke week communicatie is.
Deze school maakt een combinatie van klassiek onderwijs waarbij de instructies gegeven wordt door de leerkracht en ook gebruik gemaakt wordt van vrijere momenten.
Ze willen geen grote klassen. Maximaal 24 tot 26 kinderen. Er is zelfs een loting om toegang te krijgen op deze school.
Een voorbeeld hiervan is dat ze bij de kleuters naast spelenwerken binnen, dit ook buiten doen (green recess).
Ook deze school straalt inclusiviteit uit. Meisjes worden gestimuleerd om Engineering te proberen, via lego mechanic.
Ook maken ze gebruik van Buddies. Bij de reading Buddies lezen de oudere kinderen de jonge kinderen voor. Bij de Green Buddies leren de jonge kinderen de oudere kinderen het ontdekken in green recess.
De identiteit van de leerkracht straalt. De deuren van de lokalen zijn versierd, alleen dat draagt al een persoonlijkheid uit.
Een van de lokalen heeft pride vlaggen, pride quotes. Ik vraag me af hoe de omgeving thuis zou reageren als ik dat zou doen. Ik zou dat toch (nog) niet aandurven.
Als leerkracht stel je doelen op in deze school. Werk is niet zomaar af, je checkt samen met de kinderen of het aan alle doelen voldoet. Zo niet? Terug aan de werktafel. Er is altijd wel iets te verbeteren. Je ziet dat de kinderen een geheel andere mentaliteit hebben ontwikkeld.
We hebben op deze school een rondleiding van de kinderen gehad. Er hangt een soort ontspannende, maar ook drukke sfeer in de klassen. De kinderen zijn continu in beweging. En tegelijkertijd zijn ze toch bezig met het doel.
Ook hebben ze een techniek leerkracht, een docent die de science lessen geeft en zelfs een social worker. Er zijn kinderen die vaste afspraken hebben maar ze pakken ook crisissituaties op. Hoe krachtig is dat? Contact met ouders is hier wel nodig. Ouders geven toestemming, maar zowel ouders als de leerkracht mag de hulpvraag stellen. “Small settings for personal Growth”
Voordat ze een groter thema ingaan, worden er kleine impulsen gegeven. Ze werken lang aan hetzelfde thema. 2 per jaar. Dit doet me denken aan IPC bij ons. Hier starten ze ook met startpunt en kennis oogst. Echter gaan ze hier veel dieper op het thema in. Zou dat niet veel krachtiger kunnen bij mijn onderwijs? Deze kinderen bouwen op jonge leeftijd al werkende bruggen met schaal! Wauw.
De kinderen kunnen betoveren met de onderwerpen en de diepgang te pakken. Less is more. Laat de kinderen de vrijheid pakken. En als ze niks doen? Eigen verantwoordelijkheid.
Recommend0 recommendationsPublished in Geen categorie
2 reacties
Die eigen verantwoordelijkheid, mooi hè? Binnen deze scholen zie je zo duidelijk terug dat de leraar als coach in de groep staat, fantastisch! De gesprekken die de leraren voeren met de kinderen, het zelf laten nadenken, eigenaarschap. Mooi!
Boeiend dat jij het geven van instructies klassiek onderwijs noemt. Diepgang in de projecten. Hoe fiksen ze dat vooral? Niet alleen meer tijd? Nieuwsgierig naar wat jjj vooral meeneemt in je eigen professionele handelen.