Samenwerkend leren

De eerste twee schoolbezoeken zitten erop! Wat een belevenis om hier in Amerika te zijn! Op de eerste plaats op professioneel vlak, maar ook zeker op persoonlijk vlak, want deze reis doet wat met je als persoon! Je wordt even heel klein, met alle onzekerheden die daarbij komen kijken, maar ook zeker op professioneel vlak. Je komt zo dicht bij jezelf en je kijk op onderwijs! Ik gun dat alle collega’s!

Constant probeer ik alles wat ik gehoord en gezien heb te koppelen aan de dagelijkse praktijk. Hoe zou ik dat dan op mijn school willen inzetten/ bereiken? En op welke manier ga ik dat dan doen op de Sterrebos? Wat is mijn ideaal beeld en hoe kan ik daar als leidinggevende op sturen?

Op de Neighborhood school en de Brooklyn New School was ik echt onder de indruk van de passie die de directrice, leerkrachten, kinderen maar ook zeker ouders overbrachten. Wat waren ze trots op wat ze ons lieten zien! En wat was het leuk dat kinderen ons hun school lieten zien. Dit neem ik meteen mee naar de Sterrebos. Het zou toch geweldig zijn dat ik ouders mag verwelkomen op onze school voor een rondleiding en kort de introductie mag verzorgen om vervolgens de leerlingen de gelegenheid te geven om hun school aan de ouders te laten zien.

Tevens was ik onder de indruk van de betrokkenheid van ouders. Zij ademden en beleefden de visie van de school zo intens. Stonden voor de volle 100% achter de school. Hoe kunnen wij dat realiseren? We proberen op allerlei manieren de ouders te betrekken, maar dat kan nog veel meer diepgang krijgen. Neem nu onze inloopochtenden. Ouders komen kijken in de klassen en mogen na afloop nog een kop koffie drinken met het kernteam, maar waarom niet met leerkrachten of leerlingen? Denkstof om daar eens verder over na te denken met het team…..

Op de Brooklyn New School vond ik het prachtig om het samenwerkend leren tussen leerkrachten onderling maar ook tussen leerkracht en leerling te zien. Dit sluit heel erg aan bij mijn visie. Ik ben er van overtuigd dat samenwerkend leren zoveel meer oplevert. We zijn bij ons op school daar langzaam mee begonnen, maar ik zou zo graag meer diepgang willen bereiken. Diepgang door veel meer de tijd te nemen voor een bepaalde focusvraag. Waarom moet daar een bepaalde periode aan hangen? Geef leerkrachten de ruimte om dieper op een focusvraag in te gaan. Ik hoor en zie hier in Amerika overal neem de tijd; ‘Slowcare’. Ik stop dus direct met het stellen van een vaste periode voor één focusvraag.

Het kiezen van een maatje met betrekking tot je focusvraag is een ander punt wat we beter kunnen organiseren. Ik was onder de indruk van foto 2. Weten de leerkrachten van elkaar waar ze trots op zijn en welke leerpunten ze hebben? Kunnen we daar de verbinding niet in opzoeken en collega’s veel bewuster een maatje te laten kiezen voor collegiale consultatie?

Als laatste punt ben ik geïnspireerd geraakt door de manier hoe men hier de leerlingen bevraagt en uitdaagt. Fantastisch de vragen die de leerkrachten aan de kinderen stellen! Wat zou ik graag leren om op deze manier vragen te stellen! Morgen ga ik hier verder mee…. welke vragen stellen leerkrachten nu precies aan leerlingen, welke vorm gebruiken ze daarvoor….

Kortom er komen steeds mee vragen bij, maar door samen met collega’s van de CES reis te reflecteren op de scholenbezoeken kom ik steeds dichter bij de antwoorden op mijn leervragen!

Foto 1: Deze foto heb ik gemaakt op de Brooklyn New School. Teamleden hebben dit met elkaar gemaakt. Iedereen heeft persoonlijk opgeschreven waarom hij of zij daar op school werkt. Fantastisch!

Foto 2: Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen leerlingen. Deze zou ik heel graag om willen buigen op leerkrachtenniveau. Waar ben je heel trots op? Wat wil je nog leren? Waar zou jij een ander mee kunnen helpen en ondersteunen.

Foto 3: Ik heb nog zoveel vragen en er komen er steeds meer bij! Morgen weer op zoek naar de antwoorden op de volgende school die we mogen gaan bezoeken.

Recommend0 recommendationsPublished in Reis2019

9 reacties op “Samenwerkend leren”

 1. Mooie blog Inge!
  Leuk dat je al ziet dat je sterke punten (zoals een koffieochtend) nog sterker kunt maken!
  Dat kunstwerk is ook erg krachtig als je het mij vraagt.

 2. Hee Inge!

  Klinkt goed daar in het mooie Amerika..
  Zo benieuwd naar je live verslag volgende week. Geniet van al het moois daar en we zullen vast snel ervaren wat het voor Sterrebos gaat opleveren.
  Ps hoe bevalt het Engels praten?

 3. Inge, Trots, betrokkenheid, samenwerkend leren en heel veel vragen… Wat een mooie inspiratie ben jij aan het opdoen.Het zijn stuk voor stuk onderwerpen die terugkomen in het strategisch beleid van SAAM*. Ik ben heel benieuwd naar jouw vertaling naar het schoolplan en naar je eigen handelen. Veel plezier daar!

 4. Mooie woorden, Inge. En het is precies zoals je zegt, je ontwikkelt jezelf in rap tempo en je eigen visie op goed onderwijs wordt steeds duidelijker.
  Ik was ook erg onder de indruk van hoe men kinderen coacht en feedback/feedforward geeft en dat er sprake is van een samenwerking tussen leerling en leerkracht. Samen naar een doel toe werken, dat is mooi!
  Geniet van je reis, neem alles in je op en breng wat moois mee terug!

 5. Sabine Heijdeman

  Wow, Inge, wat een mooi blog en wat een herkenning! Door jouw blog te lezen herleef ik mijn CESreis weer. De rust die er heerst, de ruimte die de kinderen krijgen en de tijd die er altijd in positieve zin is. Hoe mooi is dat?!
  Wij laten ons regelmatig té veel leiden door tijd en vergeten daarbij wat er echt toe doet.
  Neem die ruimte, rust en tijd mee naar jouw school en laat je straks niet verleiden door de waan van alle dag! Ik wens je nog veel inspiratie plezier toe!

 6. Lieve Inge, misschien gaat het ook gewoon eens helpen om juist niet (iig niet steeds) te zoeken naar praktische vertalingen in je praktijk. Juist wat je schrijft over wat het met je als persoon doet is al zo’n sterke basis waar handelen steeds op terug gaat vallen! In het werken in school zetten al die professionals iedere dag zichzelf als persoon in. Gun je zelf de Ruimte!
  Prachtige blog!

 7. Susanne Van der linden

  Mooi om te lezen.
  Ik voel de energie.
  Veel plezier en ben benieuwd om je
  bevindingen live te horen!

  Groetjes Susanne

 8. Frank van Zadelhoff

  Hoi Inge,
  Leuk om in je blog te lezen dat je bijzondere scholen hebt bezocht. Jouw nieuwe inzichten kunnen de Sterrebos vast ook weer verder brengen! Nog een mooi vervolg van jullie reis.

  Groetjes Frank

 9. Hey Inge,

  Ik voel je enthousiasme helemaal in je blog! En lees vooral ook dat je zoveel wil gaan doen hier. Ik herken dat wel een beetje vanuit mijn eigen ervaring. Ik denk dat alleen al de verandering in je mindset, je bewustwording en nieuwsgierigheid ervoor gaan zorgen dat je sommige dingen straks anders aanvliegt en dan komt er ‘vanzelf’ iets in beweging. Horizontaal leiderschap, dat past bij jou en de Sterrebos, dus neem ons vooral mee als je je rugzak vol inspiratie uitpakt!
  Geniet nog met volle teugen van deze mooie reis!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: