IMG 4347

Life long learning

Het is nooit te laat om iets nieuws te leren, je dromen te volgen en persoonlijke voldoening te bereiken.

Net na Corona maakte ik als docent beeldende vorming de overstap naar het PO. Had ik dit maar veel eerder gedaan en wat heb ik sindsdien veel geleerd. Elke dag word ik uitgedaagd om nog zoveel meer te leren. Niet alleen als juf, maar ook op persoonlijk vlak, op vrijwillige basis en vanuit mijn eigen motivatie.

Je zet jezelf elke dag in en wat doet dit met je?
Leren is interessant, het is leuk, het is uitdagend, en het geeft ook voldoening. Een vonkje dat ontstaat, een kracht die je motiveert om verder te gaan, nieuwsgierig te zijn en uitdagingen aan te gaan. Ik wil dat de kinderen dit ook voelen. De motivatie om iets nieuws te leren en niet omdat het moet.

Kan mijn vak deze nieuwsgierigheid extra prikkelen? De combinatie met de WO-methode of ook in de zaakvakken?
Can studying art improve performance in other subjects?
Can art be an essential subject for children at school?

Hoe beïnvloed cultuuronderwijs de visie op leren?

Beeldende vorming is een schoolvak zonder antwoordmodel. En waarom is juist dát zo belangrijk? Doordat een voorgeschreven antwoordmodel ontbreekt worden leerlingen uitgedaagd om hun eigen antwoorden te gaan formuleren op vragen die zij in deze lessen stellen en gesteld krijgen. Ruimte maken voor eigen antwoorden.
Hoe geven ze daar in Amerika vorm aan?
Is er meer ruimte voor eigenheid? 

Ik kijk enorm uit naar weer een nieuw hoofdstuk in mijn “Life long learning” traject.
Op weg naar iets moois vol inspiratie.

Femke

Recommended1 recommendationPublished in 05: Student-as-worker, teacher-as-coach, Reis2024

Deel deze post

15 reacties

 1. Volgens mij ga jij echt enorm genieten van alle praktijk voorbeelden waarbij art geïntegreerd zit in het ‘les’-aanbod in Amerika.

 2. Hoi Femke,
  Wat een mooie blog heb je geschreven. Je pakte zojuist in de bijeenkomst een kaartje met een luchtballon, waarbij je aangaf dat je hoopt veel verwondering te mogen zien, bij de kinderen, bij de leerkrachten en bij jezelf.
  Ik ga ervanuit dat dat zeker gaat gebeuren. Ik wens je een inspiratievolle reis toe. Geniet ervan!
  Groetjes Mirjam

 3. Ik herken het helemaal: een leven lang leren. En jouw zoektocht naar dat kinderen leren omdat ze gemotiveerd zijn en niet omdat het moet, die vind ik ook interessant. Ik ben ook erg benieuwd naar het antwoord.

 4. Mooi blog, Femke. DIt gaat voor jou een mooie reis worden, waarbij je zelf een scherpere visie op jouw vak en wat het bijdraagt aan andere vakken zult ontwikkelen. Veel plezier!

 5. Hoi Femke, heel inspirerend om je blog te lezen. Ik wens je een hele mooie reis en ben nu al benieuwd naar je ervaringen! Groetjes, Lidia

 6. Dat gaat mooi worden Femke! Hoop dat je in project time volop integratie van disciplines gaat zien. En dat juist het geen antwoorden model een heel rijk vragen model maakt! Maak moois en neem het ook mee terug!

 7. Femke, wat wens ik je aankomende week veel nieuwsgierigheid toe om antwoorden te vinden op je leervragen!
  Elkaar uitdagen om antwoorden te vinden, heerlijk! Ik wens je ontzettend veel inspiratie toe!
  Geniet van deze prachtige reis vol uitdagingen!
  Inge

 8. Wat hoop ik dat je met nóg meer nieuwe ideeën en inspiratie straks terugkomt en hiermee ons en onze kinderen ook weer weet te inspireren! Maar bovenal: geniet van deze reis en deze unieke ervaring.

 9. Mooi; een leven lang leren. Het is onze natuur om te groeien en bloeien. Prachtig hoe jij daar een bijdrage aan levert en gaat onderzoeken hoe ze dat elders aanpakken.

 10. Femke, ontdekken is een waar-achtige kracht. Heel veel plezier en laad je met ideeën en inspiratie x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *