Klas CES 2018 Respect en Vertrouwen

 

Tja, daar zitten we dan op het vliegveld van Boston. Hoofden vol met indrukken, mooie voornemens en bomvol inspiratie. We zagen leraren met passie voor het vak en trots op de ontwikkeling van zichzelf en de kinderen in de klas. We zagen wederzijds vertrouwen en respect tussen kinderen, ouders en leraren. We zagen vriendelijkheid, complimenten en hoge verwachtingen van elkaar. We zagen twijfel, eigen keuzes, diversiteit en een voortdurend gesprek over leren en ontwikkelen.

Een week lang hebben we gekeken op scholen, hebben we onze visie op onderwijs aangescherpt. We hebben mooie gesprekken gevoerd over heel veel onderwerpen. We hebben stevige reflecties gemaakt op onszelf. Hieronder enkele thema’s van deze mooie gesprekken:

 • Inclusief onderwijs – Is dat goed voor de kinderen?
 • Differentiatie – Wat is daar eigenlijk de definitie van?
 • Toetsen en doelen – Waarvoor hebben we deze?
 • Leren – Van wie is het leren eigenlijk?
 • Luisteren – Kunnen we kijken en luisteren zonder oordeel?
 • Plezier – Wat is de rol van plezier bij het versterken van leren?
 • Co-teaching – Hoe kunnen leraren SAAM leren en reflecteren?
 • Systemen en structuren – Zijn deze helpend bij het leren van de kinderen?

We gaan weer naar huis. Onze hoofden zitten vol plannen en ideeën, onze tassen vol cadeaus. Wat hebben we een zin om ‘het goede’ gesprek met onze collega’s voort te zetten.  We hebben veel om over na te denken. Er zijn meer vragen dan antwoorden.  We gaan het proberen met onze enthousiaste houding, onze betrokkenheid, onze luisterende houding. We hebben onze collega’s daar bij nodig. Luister naar ons, naar onze inspiratie en dilemma’s. Geef ons het vertrouwen dat wij de juiste dingen doen. Wees er voor ons als het even lastig is.

Collega’s van SAAM* er komt een groep zeer bevlogen collega’s terug uit New York en Boston. Collega’s die een inspirerende, maar soms ook confronterende week achter de rug hebben. Collega’s die alles wat ze hebben meegemaakt, hebben gezien en hebben gevoeld nog moeten verwerken. Geef ruimte aan de verhalen, stel vragen en ga op zoek naar de dilemma’s, uitdagingen en inspiratie. Collega’s die graag nieuwe dingen willen uitproberen, maar dat ook spannend vinden. Wees mild en vriendelijk voor ze. Geef complimenten en heb hoge verwachtingen van ze.

Ik ben supertrots op deze kanjers! Wat hebben ze een super ontwikkeling doorgemaakt. Wat hebben ze weer vormgegeven aan SAAM*. Ze lieten zien wat leren en werken in betekenisvolle verbinding met elkaar echt betekent. Deze groep heeft het lef veranderingen aan te gaan en grenzen te verleggen. Ze gaan niet allen SAAM*, maar het hele onderwijs verbeteren. Elke dag een beetje beter. Ik ben trots op deze kanjers!

Recommend0 recommendationsPublished in 09: A tone of decency and trust, Nieuws, Reisblogs

11 reacties op “Klas CES 2018 Respect en Vertrouwen”

 1. Wat mooi dat jullie zo rijk weer op Nederlandse bodem zijn! Over betekenis geven aan SAAM* gesproken. Ik ben trots op de juf Sandra en de meester Martijn dat ze dit weer voor zoveel van onze collega’s mogelijk gemaakt hebben. Hoop van harte dat we elkaar ook met jullie inspiratie weer tot de kern van ons werk weten te houden: goed onderwijs voor de kinderen die aan ons worden toevertrouwd!

 2. Francien vogels

  Wat een super mooie ervaring hebben jullie gehad.
  Nu hopen dat jullie er héél veel aan hebben in jullie dagelijkse werk op school hier!

 3. Peter Janssen

  Mooie samenvatting van een denk ik geweldige onderwijservating! Ben benieuwd naar de verhalen van Fleur en Koen in het bijzonder en van de rest in het algemeen. Hoop dat de ervaringen leiden tot mooie veranderingen voor de nabije toekomst!

 4. Mooie samenvatting van een weer fantastische reis olv Sandra en Martijn. Knap dat jullie met zo’n grote en diverse groep diepgang hebben kunnen maken. Kom maar op CES 2018 met jullie mooie ideeën en inspiratie. We gaan samen aan de slag

 5. Mooi Sandra!Geweldig wat jullie SAAM in een week hebben weten te bereiken. Ook individueel zijn er mooie ontwikkelingen gaande. Fijn dat iedereen weer met gevulde rugzak vol inspiratie, motivatie en nog meer passie is terug gekomen. Ga en blijf ervan genieten en blijf het vasthouden en vooral delen!

 6. Een prachtige blog over een fantastische reis. We zijn SAAM* de connectie met CES aangegaan. En wat heeft het ons veel gebracht. Ik heb genoten van de kansen, van de gepassioneerde mensen op de Amerikaanse scholen en binnen onze groep. Stevige reflecties en kritische vragen werden niet uit de weg gegaan 24/7. Als je dan door de douane loopt en er wordt gevraagd of we iets hebben to declare…? Ik weet zeker van wel! De waarde van al de opgedane kennis en inzichten, banden die zijn gesmeed is alleen onbetaalbaar ?❤

 7. Wat mooi omschreven Sandra! Wat zet het ons allemaal aan het denken en wat mooi dat wij deze kans SAMEN hebben gekregen en hebben aangepakt. Nog steeds heel veel verwarring, maar verbonden.

 8. Wat mooi! Terwijl wij daar op het vliegveld zaten en nu een week later alles pas begint te landen, wist jij daar in Boston al vanuit een soort helicopterview al onze gedachten onder woorden te brengen. Bedankt voor de mooie inzichten! ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: