Kikkerlandje

Vanochtend kreeg ik een appje: ‘Welkom thuis in ons koude kikkerlandje’ Nadat ik uiteraard eerst wat heen en weer geappt had zette deze zin me wel aan het denken. In Amerika is alles groot. Onvoorstelbaar groot. Als je een kleine cola bestelt, krijg je op veel plekken een emmer cola. Wanneer je door New York wandelt zijn de gebouwen immens en overal om je heen. Ik voelde me klein daar. De reis met de bus van New York naar Boston duurde net zo lang als met het vliegtuig van Boston naar Amsterdam.

Inmiddels zijn we allemaal veilig thuis in ons kleine Nederland. Het is niet veranderd afgelopen week, behalve dat het wat kouder is geworden. En toch voelt het anders. Ik kan het niet zo goed beschrijven. Ik zou bijna denken in termen van voor CES 2018 en daarna. Mijn hoofd en lijf zitten boordevol indrukken. Dat het bijna onmogelijk is om nog te denken en handelen zonder CES. Wanneer ik dan denk aan die ene leerling die vertelde dat hij niet wist te benoemen wat we zouden kunnen zien omdat het CES gebeuren in zijn DNA zit, dan weet ik dat hij gewoon gelijk heeft. Wanneer je eenmaal geraakt bent, overtuigd bent dan is er geen weg meer terug.

Terug in ons kleine kikkerlandje komt dit besef nog harder binnen dan een paar dagen geleden in Amerika. In de foto staan een schildpad en haas afgebeeld. Deze beelden kwam ik tegen tijdens een wandeling door Boston. Ik moest gelijk denken aan het prentenboek over de wedstrijd wie er het eerste is. Het gaat vooral over de weg naar de finish en de ingezette strategieën. Misschien raakt dit verhaal ook wel de verschillen in het onderwijs in Nederland en de bezochte scholen in Amerika. Ik beschreef al eerder dat we allemaal willen dat onze leerlingen ontwikkelen en het daarbij het maximale uit zichzelf halen. Het vertrekpunt en de ingezette strategieën verschillen wel degelijk!

Morgen zie ik voor het eerst weer mijn leerlingen en collega’s op de werkvloer. Ik kan niet wachten om hen mee te nemen en te inspireren. Schildpad en Haas willen naar de finish, ik ook. Waarbij ik de finish elke keer weer als nieuw vertrekpunt wil zien. Collega’s en kinderen ik kom eraan!

I’m in a New York state of Mind ?en ik ben reuze benieuwd naar het effect !

 

Recommend0 recommendationsPublished in 01: Learning to use one’s mind well, 02: Less is more, depth over coverage, 03: Goals apply to all students, 07: Demonstration of mastery;, Reisblogs

4 reacties op “Kikkerlandje”

  1. Sandrabeuving

    Mooi hoor Peggy! Veranderingen in je denken op weg op je eigen ontwikkelpaden. Ik ben erg benieuwd naar de veranderingen die jij in je werk gaat maken. Have fun!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: