Jezelf leren kennen is de meest boeiende weg, die je kunt bewandelen…..op naar Amerika!!

En daar is ie dan, mijn eerste blog voor de CES-reis. Zo aan het begin van de zomervakantie heb ik eindelijk de rust om even goed erover na te denken en te genieten van het feit, dat ik deze CES reis echt dit jaar ga meemaken. Geweldig om scholen in Amerika te gaan bezoeken. Een unieke kans die ik waarschijnlijk nooit meer ga krijgen. Gaaf!!!

Mensen die mij kennen weten dat ik in ben voor veranderingen. Ik struin regelmatig internet af op zoek naar nieuwe ideeën, die ik kan toepassen in mijn klas. En het liefst meteen. Mijn duo’s weten dat ik in een week tijd de hele klas veranderd kan hebben, op zoek naar de ideale opstelling, maar ja wanneer is die ideaal. Op dit moment heb ik dat nog niet gevonden…

’s Morgens werken we bij de kleuters met een planbord. Een x aantal werkjes moeten aan het eind van de week af zijn, maar is het zinvol om kleuters op te leggen wat ze moeten doen? ’s Middags mogen ze vrij kiezen, maar ik merk dan dat de reactie: ‘ Juf, juf, ik weet niet wat ik moet doen’ , regelmatig de revue passeert.

Wat is het dat de kinderen niet weten wat ze moeten kiezen? Hoe kunnen wij als leerkrachten de kinderen stimuleren om uit zichzelf aan het werk te gaan en ze zichzelf ontwikkelen, waarbij wij als leerkracht een begeleidende rol hebben i.p.v. een leidende rol…. Hoe kom ik te weten wat een kind echt boeit, wat is zijn talent?

Ik wil mij daarom richten op CES-principe 5:

– Student as worker/ teacher as coach.

Mijn twee leervragen zijn:

– How do I get a worklesson by the young child, where the child is playful learning and I as teacher have a coaching function?

– How do I get the most of the child during the child conversation. How does this look like and what do I need for this conversation?

Terwijl ik dit typ, krijg ik weer spontaan nieuwe ideeën in mijn hoofd. De vakantie is begonnen, even bijtanken, dus niet meteen veranderen. Ik moet mezelf even de tijd gunnen om nog dieper over dingen na te denken. Ow, wat ben ik benieuwd naar de scholen in New York en Boston. Ik zal mijn duo er al vast op voorbereiden, dat wanneer ik terug kom uit Amerika er weer dingen zullen veranderen. Daar ben ik echt van overtuigd!

Recommend0 recommendationsPublished in Reis2019

5 reacties op “Jezelf leren kennen is de meest boeiende weg, die je kunt bewandelen…..op naar Amerika!!”

  1. Hallo Danielle,

    Je enthousiasme spat er van af. Wat mooi dat jij mee mag op deze reis! Het is te lezen dat jij graag nieuwe dingen in je klas uitprobeert. Prachtig! Toch zou ik je willen uitdagen om vooral ook na te denken over wat je wil behouden én hoe je dat kan verdiepen in je klas. Soms zit het verschil niet in iets anders doen, maar verdiepen in wat je al doet. Ik wens je een mooie reis en ben benieuwd naar je volgende blogs. Fijne vakantie!

  2. je leervragen zijn allebei vrij praktisch van insteek. Dat lees ik ook een beetje terug in je continue zoektocht naar verandering. Probeer ook even de tijd te nemen om stil te staan bij het waarom van elke verandering of vernieuwing. Wat beoog je ermee te bereiken? het “goede” antwoord op je vragen ga je in de VS niet krijgen, maar als je je eigen opvattingen over goed onderwijs maken weet te verbinden aan je vragen en wat je daar allemaal gaat zien, ben jij spekkoper! ik gun je een hele inspirerende reis!

  3. Hoi Danielle, Wanneer is iets ideaal? En voor wie is het dan ideaal? Je schrijft het zelf al, is de ideale situatie er eigenlijk wel! Dat verschilt per situatie. Stel je zelf als eerste de vraag waarom? En vervolgens de “hoe”- en “wat” vraag. Dat gaat je ook helpen om je vragen wat scherper te formuleren. Je gaat zeker mooie dingen zien in Amerika, maar zeker niet de “ideale” manier. Het kan je wel inspireren om jouw idealen te bereiken. Tot woensdag.

  4. Lieve Daan, jij gaat in Amerika zien dat je al zoveel dingen doet waar je trots op kunt zijn en welke dingen je absoluut niet wil veranderen. Ik weet zeker dat je je zelf regelmatig the ‘why’ vraag ga stellen en dat heb ik als zo waardevol ervaren. Soms zit ‘t m gewoon in een andere mindset. Ik ga je blogs volgen en wens je een super inspirerende reis toe. Zou zo weer stiekem in je koffer meegaan. Enjoy!!!

  5. Wat een gave reis ga je maken. Leuk dat je al zo enthousiast bent en met open mind de scholen in gaat stappen. Onderwijs blijft een zoektocht, steeds vernieuwen en veranderen hoort er bij. Maar het HOE en en de richting? Je gaat veel zien in NY en Boston. Geniet er ook van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: