Inspirerende bijeenkomst 2  #Reisblogs

Juni 2019 –  Twee weken voorafgaand aan de bijeenkomst ontving ik een mail van Martijn en Arjan met als vraag:  “Jullie hebben mooie vragen aangeleverd die onze aandacht trokken.  We zouden jullie vragen graag centraal in de groep willen bespreken en van feedback willen voorzien om jullie zo te inspireren tot verdere aanscherping.  Vanzelfsprekend zorgen we ervoor dat onze feedback opbouwend en positief is en gericht op aanscherping. Is dat oké? ” 
Mijn reactie daarop was meteen: “Natuurlijk, graag! ”  en kreeg ik nog meer zin om aan de slag te gaan met mijn leervragen.  
Nu zie ik jullie denken, wat zou nou die leervraag zijn?
Nou, hier komt die! 
1. “After the CES trip, we would like to know how we can realize project education, based on the core objectives, the learning objectives of the children/group and interwolven in all the subject areas, at the TS based on de vision of our school, without creating too much work pressure with colleagues? ” (Rachel/Jetty)
De vraag om dit te gaan onderzoeken tijdens de studiereis kwam van één van mijn collega’s van de Fonkeling TS  (‘oud’ ces-reiziger) en deze hebben wij vertaald naar een leervraag die past bij de TS (lees Tweede Stroming). 
Ook na de laatste ces-conferentie op 17 april hebben wij het als team TS hierover gehad en willen wij dit graag verder gaan onderzoeken. 

De bijeenkomst van vanmiddag werd gestart door uitleg over de leervragen, het proces vooraf en een ‘oud’-ces reiziger Bjorn vertelde wat zijn leervragen waren en hoe hij vervolgens de vertaalslag heeft gemaakt naar de praktijk. 
Leerzaam en ik kon meteen de PP-dia ,die Arjan eerder liet zien, erbij pakken met de 5 belangrijke bewegingen in het u-proces. 
Het werd voor mij meteen duidelijker.  
De leervragen moeten over jezelf gaan (persoonlijk), richt op vaardigheden, begin klein om hem daarna groter te kunnen aanpakken en je leervraag tot succes te maken en stimuleer te kijken naar jezelf en eigen functioneren hierbij. 
‘ Wat kan ik morgen anders doen?’ ‘Wat is je drijfveer’? ‘Wat heb je zelf nodig om je leervraag te onderzoeken?”
Bedenk bij de hoofdvraag: ‘Wat zou ik anders kunnen doen om die kinderen betrokken te krijgen? ‘ en stel daarbij de subvragen op. 
Zoals: ‘Wat betekent dit voor de organisatie etc.? ‘

Daarnaast zien mijn persoonlijke leervragen er als volgt uit:
2.My own purpose of my CES trip is learning which systems the American education uses to make sure children are made responsible of their own education and learning proces. (Jetty) 
3.How can you optimally use the talents of children and how do you empower them? 
( Jetty)
Beide gekoppeld aan ces principe 4: Personalization Leren en lesgeven is persoonlijk, leraren en leerlingen tonen eigenaarschap.  

De onderwerpen van vanmiddag waren vooral: 
het verder verdiepen/aanscherpen van de leervragen centraal en vervolgens in kleinere groepen, kamerindeling, jaarthema, uitleg over het informatieboekje ( zoals Martijn het beschrijft: boekje met inspiratie-achtige dingen met ruimte voor reflectievragen) , pilot piex.nl,  (zou mooi zijn als je voor de studiereis online 1 cursus hebt gevolgd maar meerdere mag natuurlijk ook ? 
en als klap op de vuurpijl een groepsfoto voor op de kaft van ons inspiratie-achtige boekje!

Nog precies 4 maanden en 3 dagen dan vertrekken wij!  #zinin!  #mijneersteblog #leervagen

Recommend0 recommendationsPublished in 04: Personalization, Reis2019

5 reacties op “Inspirerende bijeenkomst 2  #Reisblogs”

 1. Hallo Jetty,
  Mooi om te lezen hoe je al bezig bent met je leervragen. Fijn dat je ook met je collega’s een vraag hebt geformuleerd. Dat geeft een mooie basis voor een goed gesprek als je straks na je reis al je ervaringen deelt met je collega’s. Op zo’n reis zie je heel veel, dat weet je al van de collega’s die eerder gingen. Een leervraag dicht bij jezelf, iets wat je zelf graag wil leren voor je eigen klas maakt dat je gerichter kan kijken. Ik zie een mooie kern in jouw vragen: Wat kan ik doen zodat leren in mijn klas nog meer persoonlijk wordt en kinderen zich nog meer eigenaar voelen van hun ontwikkeling? Ik ben benieuwd naar jouw mooie ervaringen en zal je blogs in de gaten houden.

  Fijne reis!

 2. Mooie blog en leveren om eigenaarschap bij kinderen centraal te zetten en hun proces. Benieuwd naar het vervolg!

 3. Dag Jetty,
  je schrijft leuk! mooi dat je de lezer op een spontane manier meeneemt in je ontdekkingstocht.
  Heb jij, nu je voor een andere uitdaging binnen SAAM koos, nog dezelfde vragen als die je eerder stelde?
  Ben benieuwd naar je volgende blog!

 4. Hoi Jetty, als eerste een blog. Een soort dagboek van onze bijeenkomst. Leuk om te lezen. Zoals Martijn al schrijft ben ik benieuwd of jouw vragen nog dezelfde zijn. Als reactie op bovenstaande, er zijn vele manieren om kinderen zich verantwoordelijk en eigenaar te laten voelen. Ik weet zeker dat je boordevol inspiratie terugkomt. Zet nu alvast op een rij waar jij staat? In hoeverre zijn kinderen in jouw groep eigenaar? Waarom wel of juist niet? En hoe zien kinderen dat, bevraag ze eens hierop. Ik hoop je woensdag te zien.

 5. Hoi Jetty,
  Na de zomer ben je op de Montessorischool gestart. Waarschijnlijk heb je nu zelf ook ontdekt dat jouw leervragen ook daar passend kunnen zijn. Montessori wil aansluiten bij de behoefte van het kind in zijn gevoelige periode maar hoe doe je dat dan? Hoe organiseer ik mijn onderwijs zo dat ik kinderen een stem en eigenaarschap geef? Wat vraagt dat van mij als leerkracht, van mijn handelen en van mijn mindset. Op deze reis zul je veel mooie voorbeelden zien van hoe het ook kan. Ga het in niet imiteren maar maak het je eigen op de manier die bij jou past. CES is geen trucje maar een manier van denken en handelen in kansen en mogelijkheden.
  Jetty, ga genieten van alle mooie momenten die op jouw pad mogen gaan komen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: