I wish everyone critical feedback!

We hebben inmiddels vier scholen bezocht en wat ben ik aan stoeien met mezelf! Een prachtig gevecht waar ik mezelf op dit moment de tijd voor gun en alle collega’s binnen SAAM* ook zo van harte gun! Het is een proces van stoeien, ervaren, pijn voelen hier en daar én kansen willen zien om vanuit daar naar je eigen positie binnen je school te kijken en te concluderen dat jezelf nog veel te leren en te ontdekken hebt!

Ik ben aan het stoeien….

– met wat ik zie op de scholen…

– met hoe deze ervaringen mijn visie op goed onderwijs verder vorm kunnen geven…..

– met hoe ik als leidinggevende sturing wil geven……………

– hoe ik het samenwerkend leren op de school verder vorm wil geven……

Kortom een gevecht met mezelf waar ik uiteindelijk sterker uit zal komen.

Wat is het fantastisch om al die passie en bevlogenheid hier op de Amerikaanse scholen te zien. Dat doet wat met je als persoon en als professional. Vooral het bezoek aan Mission Hill heeft veel indruk op mij gemaakt! Wat stelden deze leerkrachten zich kwetsbaar op! Ze deelden met ons hun strubbelingen die bij ons, in Nederland ook zo herkenbaar zijn. Voor mij was het een gevoel van herkenning, van oud zeer wat weer even werd open getrokken, maar wat fijn om daar samen de dialoog over te voeren!

Ik ben onder de indruk van de manier waarop ze hier in Amerika elkaar feedback geven. De manier hoe leerkrachten én leerlingen elkaar feedback geven is voor mij een eyeopener. Tijd maken om te reflecteren! Deze kritische feedback wordt, hier in Amerika, gedaan door middel van het stellen van vragen. Met elkaar de dialoog aan gaan en elkaar bevragen zonder daar een oordeel aan te hangen. Prachtig om op deze manier het gesprek over onderwijs te voeren en elkaar scherp te houden!

Ik ben mij er van bewust dat je soms (hard) onderuit moet gaan en tegen je eigen grens aan moet lopen om vervolgens hier je leerpunten weer uit te halen en te mogen ontwikkelen. Pas dan kom je tot ontwikkeling! Vandaag was zo’n dag voor mij…. Even hard met je neus op de feiten gedrukt worden, open staan voor feedback, de dialoog aan gaan met elkaar en je eigen leerpunten eruit halen.

De Boston Art Academie heeft mij vandaag laten inzien hoe belangrijk het is dat kinderen leren ontdekken welke talenten zij hebben en dat zij die talenten binnen deze onderwijsvorm ook meteen mogen inzetten. Kippenvel over mijn hele lijf als je daar een klas samen een lied hoort zingen of muziek hoort spelen. Deze kinderen hebben hun talenten ontdekt en zijn vol passie aan het leren. Iedere dag weer! Dat gun in de kinderen in Nederland ook enorm!

Het zou toch prachtig zijn als we als collega’s van Sterrebos/ SAAM* veel meer de dialoog aan gaan met elkaar. Elkaar bevragen in plaats van beoordelen of veroordelen. De passie in ons vak (weer) kunnen vinden om samen ervoor te zorgen dat ieder kind binnen de school in kleine stapjes mag leren wat zijn of haar talenten zijn en deze talenten kan en mag inzetten. Ieder kind een ster!

Recommend0 recommendationsPublished in Reis2019

5 reacties op “ I wish everyone critical feedback!”

 1. Marion van Rooij

  Wauw Inge! Hoe tof is het dat je deze reis maakt. Super dat je de keuze hebt gemaakt om mee te gaan en mee te mogen gaan. Het verrijkt je inderdaad als professional, maar zeker ook als persoon! Mooi om te lezen dat je dat ook zo ervaart!
  Hoe zouden we dat dialoog binnen SAAM (meer) aan kunnen gaan? Ik zou graag eens met je gesprek gaan als je terug bent. Veel plezier nog Inge!

 2. Zo Inge, we hebben heel wat te bevragen en onderzoeken als je weer terug bent in Nederland. Ik leer graag van je wat jij hebt ontdekt over feedback geven. We gaan samen tijd maken om te reflecteren! Veel plezier vandaag!

 3. Zo mooi om te lezen hoe je indrukken tot dingen van jezelf maakt! En enorm eens met jou dat we veel meer gezamenlijke zoektocht kunnen maken. Hoop enorm dat jij met ons er vormen voor vindt binnen je school en tussen onze scholen. Het gaat ons vast ook helpen meer te beseffen dat er geen glasheldere antwoorden komen. Koesteren van het proces binnen de vragen die we hebben en houden waarmee we ook groei in handelen maken!

 4. Marieke Hartman

  Hey Inge,

  Ik heb je blogs gelezen. Mooie verhalen en ontdekkingen ben je aan het maken! En wat herkenbaar is het! Ook ik was enorm aan het stoeien met mezelf, met de dingen die ik zag, die ik voelde en die ik zo graag zo snel wilde inzetten bij ons op school. En nu ben ik alweer een paar jaar thuis en ben ik nog steeds aan het stoeien. En als het goed is, denk ik, blijven we dat doen. Steeds verder stoeien in de steeds veranderende samenleving. Volg je gevoel, neem mooie dingen mee uit Amerika en blijf daar lekker mee stoeien. Want stoeien kan ook heel fijn zijn!

 5. Mooi omschreven Inge! Het leest een beetje als het weer terug gaan naar toen je klein was en je gedachteloos en onbewust kunnen verwonderen over dingen, maar nu kun je daar woorden aan proberen te geven door ernaar te vragen. Na de ‘huh?’ momenten op zoek naar het vervolg: de ‘aha’ momenten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: