Usa

Het schuurt…

New York
In deze stad werd vijftig jaar geleden hiphop geboren.

Legend has it that the culture of hip-hop kicked off in a Bronx basement party on August 11, 1973, giving hip-hop an official birthday.

Die geboorte begrijp ik na drie dagen (alleen maar) in Manhattan heel goed. 

Het is een overweldigende, luidruchtige stad waarin mensen op zoek lijken naar zichzelf en naar elkaar. Ergens bijhoren, gezien worden, nut en noodzaak voelen, een baan hebben. Ook al is dat de hele dag op een halve vierkante meter staan en de deur openen voor klanten. Good day, how are you, you’re welcome. Werk is werk.

De stad schuurt. En waar het schuurt ontstaan soms iets moois.

Kunst, muziek…
Of bijzonder onderwijs.

Onderwijs waarin het kind gezien wordt. Waarin de mens gezien wordt. En meer dan dat. Op de site van een van de scholen staat:

We believe that children are creators of meaning in their own lives. They are naturally thoughtful and curious, and they work to gain understanding of the world they inhabit. When the adults who care for children foster this effort, children become life-long learners.  

De komende week mag ik dit in de praktijk zien. Observeren, vragen stellen, naadje van de kous…
Ik ga vooral naar leerkrachten kijken. Wat doen zij? Wat zeggen ze? Wat stralen ze uit? Welke verwachtingen hebben ze? Hoe zijn ze?

Deze stad, nee, de wereld heeft krachtige mensen nodig. Heel goed om te zien hoe die gemaakt worden.

Recommended2 recommendationsPublished in Reis2023, Reisblogs

Deel deze post

8 reacties

  1. Wat schrijf je dat mooi! En wat hou ik van dat schuren denk ik er stiekempjes bij. Uitstekend plan om heel stevig naar de leraar te kijken. En zelfs door te kijken naar achter het handelen wat je ziet. Zo benieuwd naar wat jou dan opvalt. En wat dat dan weer zegt over wat jij wilt, mogelijk vindt wat jij te doen hebt. En uh… vergeet niet om ook naar kinderen te kijken hè en hen te bevragen. Alle goeds daar! Wens je prachtige inspiratie!

  2. Wat een mooie reflectie heb je geschreven. Maar dat kon natuurlijk niet anders (Ja, ja, ik leg de lat nog eens extra hoog. 😉 ) Ik ben heel benieuwd wat jij gaat zien, aan het gedrag van die leerkrachten en aan het gedrag van die kinderen. Wat gebeurt er? Wat maakt dat zij (mogelijk) krachtige mensen worden. En schuurt het alleen in de stad of zie je dat ook terug in de scholen die je gaat bezoeken.

  3. Nou Suus, aan de bak dan maar! Ben heel benieuwd wat jij meebrengt naar onze toffe school. Wat past? Wat schuurt? Wat moeten we vooral behouden? Of loslaten? Zin om samen te sparren…

  4. Schuren maakt dat zaken mooi kunnen gaan glimmen of, zoals een collega in Neyw York vandaag zei: ‘frustratie leidt tot leren’. Ik ben benieuwd op welke wijze jij jouw unieke bijdrage zal gaan leveren aan het laten glimmen van kinderen. Blijf nieuwsgierig op zoek naar de kleine en grote manieren om impact te hebben en houden om de mensen om je heen.

  5. Hoi Suzanne,
    Wat maakt nou dat het schuurt? Wat doet dat met je en jouw kijk op en naar onderwijs. Goed kijken, en vooral veel vragen stellen. Op zoek naar Why en dat dan flink laten schuren met jouw principes en jouw professionaliteit. Veel pleizer op zoek naar al dat moois.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *