Knipsel

Het is bijna zover ….

Ik heb er lang op gewacht, maar dit jaar gaat het echt gebeuren. Op 3 mei vertrek ik met een groep enthousiaste Saam-collega’s naar New York om daar scholen te bezoeken. Na de inspirerende verhalen van collega’s die deze reis al eens gemaakt hebben, ga ik het nu met eigen ogen zien en het beleven.

Ik kan niet meer wachten om te vertrekken, wat heb ik er zin in.

Ik ben heel benieuwd hoe de kinderen in Amerika leren, worden er methodes gebruikt, is het spelend, zelf ontdekkend, zelfsturend?
En op welke manier wordt de ontwikkeling van (jonge) kinderen meetbaar en zichtbaar gemaakt zodat het kind zijn eigenaarschap kan pakken en bepalen. Hoe ziet hierbij de gezamenlijke driehoek eruit; ouder – kind – leerkracht.

Ik hoop op deze vragen antwoorden te vinden die ik mee kan nemen voor mijn eigen ontwikkeling en voor de ontwikkeling van onze school.

Nog 26 dagen! Het aftellen is begonnen!

Recommend0 recommendationsPublished in Reis2023

Deel deze post

4 reacties

 1. Dag Jolanda,

  mooi dat je er zo’n zin in hebt. het is ook een ervaring hoor, het wordt vast heel mooi!
  ik lees dat je benieuwd bent naar hoe er in de VS geleerd wordt, hoe de voorwaarden voor dat leren georganiseerd worden. goeie vragen, je gaat er vast goede dingen over zien en schrijven.
  Waar ik nog wel benieuwd naar ben, is hoe jij daar zelf nu, als professional, naar kijkt. Hoe leren kinderen in JOUW groep, voor welke voorwaarden zorg JIJ in de klas?
  ik hoop daar in je volgende blog wat meer over te weten te komen.
  want uiteindelijk leer je het meest als je heel bewust je eigen beelden, overtuigingen, visie helder hebt en naast de inspiratie van daar weet te leggen. We gaan het er vast en zeker over hebben!
  Nog 21 dagen (voor mij dan..) voor jou nog wat minder..
  Martijn

 2. Jolanda, dat jonge kind ‘aan’ weten te houden (want ‘aan’ staan ze in vrijwel alle gevallen wel als ze starten op onze scholen) en, vanuit vertrouwen, de ruimte bieden om zich verder te ontwikkelen in deze wereld is en blijft een mooie uitdaging als professional.
  Het enthousiasme dat uit jouw blog naar voren komt is denk ik al één van de benodigde ingrediënten. Ik ben benieuwd welke onderdelen van de puzzel jij nog meer gaat ontdekken. En … hoe ga je deze puzzelstukjes gebruiken in jouw dagelijkse praktijk op school? Ik kijk uit om meer te horen en lezen over de ontdekkingen die jij tijdens onze reis gaat doen.

 3. Dag Jolanda, je schrijft “hoe de kinderen in Amerika leren”, dat veronderstelt zoiets als dat Amerikaanse kinderen andere kinderen zijn dan die jij hier kent …. Bedoel je dat te zeggen ? Dus even benieuwd naar welke beelden je daarbij hebt ;-), Je stelt de goede vragen en vervolgens zijn het er ook wel veel en… mag je ze wat meer verbinden aan wat jouw visie is op je onderwijs. Op de kwaliteit ervan. Dus dat je meer / of wat diepgaander kunt gaan onderzoeken vanuit die opvattingen / vanuit de keuzes die je nu maakt wat er aan ontwikkelkans is of waar je juist enorm in bevestigd wordt. In dat hoe voor jonge kinderen de ontwikkeling zichtbaar wordt gemaakt mooi om ook te gaan kijken naar welke rol kinderen daar zelf in krijgen wellicht. Nieuwsgierig naar wat je onderzoek gaat opleveren voor je handelen met kinderen, in de school. Kansen volop om te pakken. Heb het goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *