Het aftellen kan beginnen

Een aantal maanden verder is het tijd voor een nieuwe blog. De reis naar Amerika komt steeds dichterbij en ik kan niet wachten om alle indrukken op te gaan doen. Van vele mensen om mij heen heb ik te horen gekregen dat ik echt open moet staan voor de beleving en het op mezelf af te laten komen. Dit lees ik dan ook terug in de reacties op mijn vorige blog en dat is ook wat ik graag zou willen doen. Dit in combinatie met het nadenken over het “waarom” en het continu blijven reflecteren. Tegelijkertijd zijn er natuurlijk ook wat vragen die ik mee neem en waar ik hoop antwoord op te kunnen krijgen of dat ik in ieder geval een richting op kan gaan denken.

In mijn vorige blog heb ik aangegeven dat ik nog vrij grote vragen had en dat ik nog maar eens een ‘zomertje’ na zou gaan denken over wat ik nu eigenlijk het belangrijkste vind in deze vragen. Hoe kom ik via deze vragen bij mezelf en mijn eigen handelen. Oftewel klein beginnen. Een zomertje verder zijn er toch wel weer wat veranderingen bij ons op school. Na nog wat wisselingen van collega’s en vooral ook een mooie verbouwing hebben we gelukkig een fijne start gemaakt.

Wat betreft de vragen heb ik even wat keuzes gemaakt. Ik blijf het belangrijk vinden om op een fijne manier met collega’s samen te werken. Justine geeft ook een goede opmerking onder mijn vorige blog. Hoe kunnen wij als collega’s elkaar blijven inspireren en op de juiste manier aanspreken. Dit sluit mooi aan bij de volgende vraag, die ik nu wat kleiner heb geformuleerd.

In Amerika zou ik graag willen ervaren hoe collega’s elkaar inspireren en feedback geven. Hoe zou mijn gedrag naar collega’s hier een verandering in kunnen brengen en hoe zou ik mijn collega’s hierin mee kunnen nemen?

In America I would like to experience how colleagues inspire each other and organize feedback. How could my behavior towards colleagues change this and how could I include my colleagues in this?

Ik vind dat mijn collega’s hele mooie ideeën hebben en veel verantwoordelijkheid nemen om ons onderwijs verder te ontwikkelen. Tegelijkertijd ervaren we allemaal de druk en vergeten we elkaar nog weleens mee te nemen in de mooie ideeën of ontwikkelingen. Ik zie daar al wel een mooie omslag in en we zijn het jaar ook goed gestart door elkaar steeds meer te ontmoeten en met elkaar af te stemmen.

Zoals ik in mijn vorige blog al aangaf, zijn wij met het team gaan evalueren op het thematisch werken van het afgelopen jaar. Vanuit deze evaluatie zijn wij samen gaan kijken welke richting we op zouden kunnen gaan, wat niet te veel belasting is voor het team en tegelijkertijd wel past bij de Tweede Stroming en de kinderen. We hebben al veel uitdagende ideeën, alleen weten we ook dat we realistisch moeten blijven in wat haalbaar is. Ook beseffen we ons dat het in ontwikkeling mag zijn en het niet meteen perfect kan en hoeft te zijn. Om deze reden hebben we het initiatief genomen om eens in de zes weken bij elkaar te komen om te evalueren hoe het gaat, wat werkt en wat niet? Wat geven de kinderen aan? Waar gaan we mee door?

Ik heb mijn vraag kleiner gemaakt, zodat ik het zelf ook meer kan gaan beleven en mezelf niet te veel ga focussen op het antwoord krijgen op de vragen. Door er open in te gaan hoop ik juist meer inspiratie mee terug te kunnen nemen, omdat je dan oog hebt voor het groter geheel.

Na de CES-reis zou ik graag terugkomen met inspiratie om het projectonderwijs op de Tweede Stroming nog verder te ontwikkelingen. Wat zouden we van de scholen in Amerika ook in kunnen zetten bij ons op school of hoe zouden wij daar een eigen draai aan kunnen geven?

After the CES trip I would like to come back with inspiration to develop project education on the Tweede Stroming. What could we use from the schools in America at our school or how could we give it our own twist?

Beide vragen zijn uiteindelijk gericht op het goede doen voor de kinderen en vooral met antwoord op de vraag waarom we het zo doen. Door elkaar te inspireren, stralen we dit ook uit naar de kinderen. Door inspiratie op te doen over het thematisch werken hoop ik de betrokkenheid van de kinderen wat betreft het thematisch werken te kunnen vergroten, waar keuzevrijheid en inbreng van de kinderen een belangrijk onderdeel is.

Ondertussen heb ik nog veel meer vragen die mij bezighouden, maar ik hou het voor nu even bij deze twee. Wie weet op welke vragen ik nog meer antwoord zal gaan krijgen..

Het aftellen kan gaan beginnen!

Recommend0 recommendationsPublished in Reis2019

4 reacties op “Het aftellen kan beginnen”

  1. Mooi om te lezen hoe jij je aan het voorbereiden bent op de CES-reis. Mooi dat je hierover in gesprek gaat met collega’s en “oud”-CES reizigers.Je bent zoekende maar ook bewust van het feit dat je in ontwikkeling mag zijn en dat niet alles meteen passend en perfect hoeft te zijn. In jouw/ jullie zoektocht hebben kinderen ook een plaats en neem je mee wat kinderen ervaren en beleven. Misschien een leuk idee om ook een vraag vanuit de kinderen mee te nemen. Wat willen zij graag weten, waar zijn zij nieuwsgierig naar,…..Een mooi moment ook om het blijven doorvragen te oefenen en zo tot een verdiepende vraag te komen.

  2. hoi Rachel,
    in je blog lees ik dat je wilt weten hoe collega’s in de VS elkaar inspireren. ik ben eigenlijk ook wel benieuwd hoe jij je collega’s inspireert. Waar haal jij je inspiratie vandaan? Weet jij vanuit welke kwaliteiten je anderen kunt inspireren?
    mooi hoe je schrijft over dat niet alles meteen perfect hoeft te gaan, inderdaad, het is juist andersom denk ik. in je “blunders” zit het mooiste leermateriaal.

  3. Hallo Rachel,
    Wat een mooie vragen. Goed om voor jezelf ook na te denken welke rol jij hebt in het elkaar inspireren en feedback geven. Zo’n mooie blog als deze is alvast een goede start om je collega’s mee te laten genieten van jouw voorpret. Wellicht een mooie vraag om te bedenken hoe jij jouw inzichten zichtbaar gaat maken voor jouw collega’s. Ik wens jullie een hele mooie en leerzame reis. Ik ben zeer benieuwd naar jullie mooie verhalen de komende weken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: