Gesprek met Kevin

Vandaag bracht ik een bezoek aan een school in de Bronx, Castle Bridge. In mijn voorbereiding, voor deze dag, nam ik mijn leerdoelen mee: kijken naar de gesprekken tussen de leerlingen en leerkrachten.

Maar de dag liep anders. Ik kom kevin tegen. Kevin is een leerling grade 4 zit buiten de kring de werkt aan een tekening. Moppert en geeft aan niet te willen werken aan de taken die gekozen zijn door de leerkacht (want als het aan Kevin ligt, blijft Kevin tekenen).

De leerkacht spreekt met Kevin en krijgt tijd en ruimte van de leerkracht.

En dan gebeurt het. Onze ogen ontmoeten elkaar. Eerst een afwijzing vanuit Kevin naar mij (met gebaren kun je veel duidelijk maken). Maar ik geef niet op (ik geef nooit op, maar dat weet Kevin niet). Ik voel ruimte voor een ontmoeting en ga het gesprek aan. Ga ik nu ervaren hoe deze kinderen gesprekken voeren met de leerkracht. Ik ben bewust van mijn handelen en maak onbewust de keuze de tekening als een middel voor het voeren van dit gesprek gaat worden. En ja hoor, na 5 minuten vertelt Kevin mij vanalles over zijn familie, wat zijn ouders doen qua werk, wat hij leuk vindt (zijn passie voor baseball naast het maken van prachtige tekeningen), maar ook wat hij lastig vindt. Hij gaat graag naar school, maar het is niet altijd makkelijk. Na 15 minuten neem ik afscheid van Kevin, maar die dag kwam ik Kevin nog vaak tegen op de gang en bij het naar buiten gaan. We zeiden elkaar gedag en hadden oogcontact. Prachtig DIT te mogen ervaren. betekenis van DIT is dat Kevin op zijn school heeft geleerd gesprekjes te voeren en zichzelf mag en durft open te stellen. Ik mocht vandaag “zijn juf zijn” en wat heb ik veel van Kevin geleerd.

Hoe schrijnend een situatie ook is of kan zijn, op school wordt niet geoordeeld en zijn wij allemaal welkom.

Recommend0 recommendationsPublished in 01: Learning to use one’s mind well, Geen categorie, Reisblogs

6 reacties op “Gesprek met Kevin”

  1. Wow Anja! Mooi beschreven, ik zie het gewoon voor me. Wat heeft hij je geleerd? Ik hoor het later graag van je!

  2. Kevin gaat jou nooit meer vergeten. Jij gaat Kevin nooit meer vergeten. Zo gaat dat als je je openstelt voor elkaar en ècht contact maakt. Een vd belangrijkste voorwaarden voor mooi onderwijs.
    Mooi hoor Anja!

  3. Gerda Eikelboom

    Dit is inderdaad ‘leren en lesgeven op basis van respect en vertrouwen’ ..
    Dierbare ontmoeting die je bij blijft Anja

  4. Mooi Anja m te zien dat het niet uitmaakt waar of in welke school jij ook bent, jij altijd oog en oor hebt voor het welbevinden van het kind. Toch ook benieuwd of je antwoorden vindt of gaat krijgen op jouw leervragen. Ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: