IMG 20240513 WA0012

Er zijn meer wegen die naar Rome leiden

Vandaag zijn we naar Castle Bridge geweest en heb ik José mogen ontmoeten. Wat een geweldig persoon is dat. Het enthousiasme voor zijn werk is aan zijn hele wezen te zien.

In de banner is een bord te zien, wat in New York veel te zien is. Een bord met ‘one way’. Ook zie je vaak het stoplicht met de rode hand om te laten zien dat je niet mag lopen. Toen ik dit zag moest ik denken aan Castle Bridge en dat het onderwijs hier juist niet over maar een weg gaat. Om de bekende uitdrukking te gebruiken: ‘Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.’

Op deze school kijken ze naar de kinderen en aan de hand van wat de leerkrachten zien en terugkrijgen van de leerlingen, wordt gekeken hoe het onderwijs vorm krijgt. Zoals José het zei: ‘The curriculum is emergent . It changes depending on the interests of the children and the connections in the group.’
De leerlingen worden ook echt meegenomen in het proces. Het was mooi om te zien wat voor een effect dat heeft op de motivatie van de leerlingen. Als leerkracht ben je ook vooral coach.

‘Instruction is child centered, because every child learns in a different way’. Zo zag ik een leerling die met een pen in beide handen tegelijkertijd aan het schrijven was. Ook had een leerkracht haar rekenles gedaan met Engels en Spaans door elkaar gemixt. Er was een leerling in de klas die nog niet zo goed Engels kon, dus voor hem vertaalde ze het ook in het Spaans. In een klas waren de leerlingen aan het werken op hun laptops. Ze mochten zelf kiezen waar en hoe ze wilden werken, dus toen ik binnen kwam lagen er een paar kinderen lekker op de grond aan het werk. Elke klas heeft een kleed op de grond, waar de leerlingen kunnen zitten. Door middel van integraded co teaching and paraprofessionals heeft elke leerling de begeleiding die hij of zij nodig heeft.

Een laatste observatie die ik hier zal noemen is alle positieve affirmatie die in de klassen hing. In elke klas hingen zelfgemaakte tekeningen met positieve eigenschappen die de kinderen zelf op hadden geschreven. Dit was ook het algemene beeld van de manier van lesgeven op Castle Bridge wat ik heb gekregen vandaag. 

Ik merk nu ik mijn blog aan het schrijven ben, dat ik vooral veel bezig ben geweest met verwonderen vandaag. Morgen is een nieuwe dag voor meer verwondering, maar ook focus op mijn eigen leerdoel.

Recommend0 recommendationsPublished in Reis2024

Deel deze post

4 reacties

  1. Die verwondering die jij beschrijft hoort ook helemaal bij deze reis. Laat je onderdompelen en bedenk je wat wil jij meenemen naar je klas bij ons op de Sterrebos! Ik ben zo benieuwd….

  2. Benieuwd waar jij afscheid van gaat nemen, Sanne! En vooral ook: wat ga je meer doen? Want meerdere wegen leiden naar Rome, kei mooi! Go, Sanne!

  3. Een bijzondere school, je kijkt er je ogen uit. Stel jezelf de vraag: wat wil ik én kan ik hiervan meenemen? Ik merkte bij deze school ook erg dat ze veel beter toegerust zijn met zoveel professionals, dus niet alles is mogelijk hier. Maar wat zou jij wél willen meenemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *