Woman 7306978 1280

”Education must not simply teach work – it must teach Life.”

Koffer net weer uitgeruimd, en hij staat alweer bijna klaar voor vertrek. Ik ben dan ook wel weer die perfectionist die alles 600 keer wil checken en daarom nu al begint met de koffer in te pakken. “Je weet dat er een liedje van K3 over dat soort reizen, hé Lotte” zei mijn collega afgelopen maandag na de vakantie. “Alle Kleuren; Van Afrika tot in Amerika”.

Wauw. Dat ik dit mag in zo’n korte tijdspan, eerst Egypte heb bezocht, waarin ik alle bezienswaardigheden heb bekeken en de cultuurverschillen heb gezien, en dan gelijk komt de trip naar New York City en Boston al om het hoekje kijken.

Hoe dichter bij we bij de reis komen, hoe meer mijn hoofd op hol slaat. Wat een drukke periode! Schoolkamp komt eraan, de schoolmusical, ergens komt mijn eigen bruiloft om de hoek kijken en ga zo maar door. Mijn hoofd draait overuren. Misschien pas ik daarom ook wel goed in New York, New York. “The city that never sleeps.”

Maar ik verheug me dus ook des te meer op het even mogen stilstaan. Het bekijken van onderwijs en daar visie over maken. In plaats van het geven van onderwijs en vanuit daar een visie opbouwen. ”Education must not simply teach work – it must teach Life.”- W. E. B. Du Bois.

Du Bois was een mensenrechten-activist en academicus. Hijzelf veranderde op zijn manier de wereld door als de eerste African American, een doctoraat aan de Universiteit van Harvard te behalen, waarna hij nog van alles bereikte.

Onderwijs kan een verschil maken. Hoe ervaren de kinderen het onderwijs van deze Amerikaanse scholen? Hoe motiveren deze leerkrachten de kinderen, vanuit hun eigen willen en niet het moeten? Om zo veel mogelijk belang te voelen in wat ze leren. En wat kunnen deze kinderen dan wel niet bereiken?  Wat kan ik daarin betekenen als leerkracht? 

Ik heb mijn eigen klas beloofd, om ze een aantal keer een update te sturen. Het voelt toch raar om weg te gaan, na een vakantie, het geven van 3 dagen les., zo met hemelvaart. Snel de blog nog even schrijven en dan…. koffer helemaal inpakken…. en dan…. Rust. Tijd voor genieten in New York City.”Education must not simply teach work – it must teach Life.”

Recommend0 recommendationsPublished in Reis2024

Deel deze post

Eén reactie

  1. Ik hoop dat het gelukt is om de rust nog even te vinden Lotte. Zoals ik een tijdje geleden al aan je vroeg, is het niet wat veel… Maar ik weet dat je zo in elkaar steekt. Altijd aan, altijd gas erop en door! Nu mag je kijken, observeren, voelen en ervaren hoe het onderwijs in NYC en Boston wordt vormgegeven vanuit CES. Neem de tijd, hang achterover, kijk, observeer en bedenk dan wat je met dit alles wilt doen. Waar zitten voor jou de parels? Wat neem je zeker mee terug naar de Springplank, naar jouw klas? Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen en kan niet wachten om je blogs te lezen. Veel plezier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *