Door je ontdoen van al je ‘moeten’, ontmoet je jezelf.

En daar sta ik dan… bijna bepakt met mijn koffers om de reis naar Amerika te gaan maken. Nu de vertrekdatum steeds dichterbij komt, schieten er steeds meer vragen door mijn hoofd heen:

– Waarom ga ik naar Amerika?

– Wat wil ik in Amerika gaan ontdekken?

– Waarom heb ik zoveel zin in deze reis, terwijl ik het steeds spannender vind?

– Waarom vind ik het zo spannend?

Na aanleiding van mijn eerste blog, de reacties daarop en de laatste CES-bijeenkomst, merk ik wel dat ik anders ben gaan denken.

Zoals Arjan aangaf in de CES-bijeenkomsten, ‘een boom kan ergens heel mooi bloeien. Maar wanneer je de boom verplaatst, wil het nog niet zeggen, dat deze boom op een andere plek net zo mooi doorbloeit’.

Tijdens de laatste CES-bijeenkomst, kwam naar voren dat er veel gedacht wordt in ‘hoe ga ik iets veranderen’. Maar het is juist de bedoeling om te beginnen met de vraag ‘waarom wil ik iets veranderen?’ Stel jezelf steeds eerst de ‘Why’ vraag, voordat je verder denkt. Natuurlijk zal ik ideeën in Amerika tegenkomen en die meenemen in mijn koffer, om vervolgens uit te pakken, maar daarnaast zal ik mij ook af moeten vragen:

– Past dit wel bij mij?

– Past dit wel bij onze klas?

– Past dit wel bij onze school?

Waarom zou ik iets toe willen passen/veranderen in onze klas/school? Heeft het wel effect op wat ik voor ogen heb of moet ik er misschien nog wel een andere draai aan geven? Misschien zitten er wel ideeën in mijn koffer, die heel veel lijken op dingen die ik al doe. Misschien geeft deze reis mij wel een soort van bewustwording van wat ik al bereikt heb. Sommige dingen zijn zo vanzelfsprekend geworden, dat ik soms zelf misschien niet meer in de gaten heb, wat ik al bereikt heb. Dingen die misschien nog alleen verder uitgediept kunnen/mogen worden.

Even terugkomend op het begin van dit avontuur. Ik weet nog dat Arjan tegen mij zei: “Danielle, deze reis is goed voor jou, goed om eens ‘outside the box’ te gaan denken.

Outside the box denken oftewel lateraal denken:  dat je buiten bestaande kaders kunt denken, waarbij de bestaande kaders de box zijn. Outside the box gaat dus uit van een uitdaging in een bestaande situatie en binnen bestaande kaders, waarbij je in staat bent om daar gebruik van te maken zonder je te laten beperken door die kaders.

Nou Arjan, ik denk door alle verhalen die ik gehoord en gelezen heb, ik dat zeker ga doen. Dat ik loskom van mijn comfortzone. Sterker nog ik denk dat ik in deze voorbereiding,  daar al mee bezig ben. Ik merk dat ik al op een andere manier tegen dingen aankijk.

Tot slot kijk ik nog even terug op mijn leervragen:

Student as worker/ teacher as coach.

– How do I get a worklesson by the young child, where the child is playful learning and I as teacher have a coaching function?

– How do I get the most of the child during the child conversation. How does this look like and what do I need for this conversation?

Why?

Ik denk dat een kind veel meer leert wanneer hij/zij meer zijn eigen leerproces mag vormgeven, dan dat een leerkracht alles voorbereidt. Het is niet zo dat we hen in alles volledig vrij moeten laten. Het is belangrijk dat we voldoende structuur bieden, waarbinnen ze vrij kunnen experimenteren. Door middel van goede vragen en een rijke leeromgeving haal je het beste in een kind naar boven, omdat je dan echt kijkt en luistert naar zijn/haar talenten.

Recommend0 recommendationsPublished in 05: Student-as-worker, teacher-as-coach, Nieuws, Reis2019

5 reacties op “Door je ontdoen van al je ‘moeten’, ontmoet je jezelf.”

 1. Beste Danielle,
  Wat spannend zo’n reis. Hoge verwachtingen van wat je gaat zien en beleven. Maar ook… wil ik wel echt dingen veranderen? Ik doe het nu toch ook goed? Hier ben ik aan gewend. Hoe mooi dat je dan kan vasthouden aan het waarom en de bedoeling. Waarom zal ik iets veranderen? Vanuit de bedoeling zal je voor jezelf een antwoord vinden. Ik wens jullie een fantastische reis!

 2. Mooie blog!
  Leuk om te zien dat opmerkingen van Arjan jou nu al inspireren om anders te denken.
  Ben benieuwd naar jouw ontwikkelingen!

 3. Mooi hoor, hoe je ‘twijfel’ deelt, hoe je laat zien wat anderen tegen je zeggen tot hernieuwd nadenken leidt! Vooral én intensief blijven bij wat jouw past! Daar is wel wat twijfel voor nodig. Jezelf bevragen op de keuzes die je altijd hebt gemaakt, loslaten van wat zekerheden of juist hernieuwd – meer bewust ‘vastpakken’ wat jij wezenlijk vindt. Wie weet vind je daar idd een mooie opening in dat kind meer die verantwoordelijkheid gunnen, waardoor er ook voor jou nieuwe ruimte ontstaat. Geniet ze, reis veilig en gezond, leer ze. Zie uit naar je verhalen.

 4. Hoi Danielle, veel vragen lees ik. Mooi te lezen dat het bij jou niet om de verandering gaat, het moet passend zijn. Vanuit een waarde, die van jou, van de school en passend bij jouw kinderen. Ik lees dat lesgeven voor jou geen kunstje is. Ga de zoektocht aan, we spreken elkaar hier komende week vast nog over. En wat gaaf dat je al bent begonnen met “out of the box” denken:) Groet van Arjan

 5. Wat ben ik trots op jou!!! De twijfels die ik lees in je blog… zo passend bij de twijfels die je had om je voor deze reis op te geven. Je bent er gewoon voor gegaan! Om te ontdekken. Dit gaat jou zoveel bewustwording opleveren. Je stelt hele mooie vragen en bent gelukkig niet op zoek naar een nieuwe juf Daniëlle. Deze is namelijk al heel goed. Blijf die waarom vraag steeds stellen en geniet van deze fantastische ervaring!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: