Hoofdstuk 3, het hoofdstuk waarin het echte verhaal begint.
En wat een verhaal het zal worden. New York een stad die voor mij niet te bevatten is, we hebben de hele dag rondgereisd, veel te voet maar ook met de bus. Meer gezien dan ik had verwacht dat op een dag zou kunnen (van winkels als: lego, Harry potter, M&M, speelgoed etc. tot de grotere bezienswaardigheden als het vrijheidsbeeld, 9/11 monument, kerken, tempels, Wall Street, Trinity church, beelden en gebouwen) Gelukkig hebben getallen me altijd geholpen met het omvatten van grote beelden als deze stad.
Zo werd ons verteld toen we langs een groot flatgebouw kwamen dat de waarde van het gebouw (omgerekend) ongeveer 3,2 miljard euro is. Met er in kantoorruimte, winkels en een school maar ook woonruimte voor ongeveer 3.800 mensen.
Dit zette me meteen aan het denken over mijn eigen dorp, een dorp met 2.000 mensen verdeeld over ongeveer 650 huizen. Oftewel dat mijn hele dorp bijna 2 keer in die flat zou moeten passen. Plus het besef dat er naast die flat, puur op het stuk wat we konden zien, nog eens 20 van die flats stonden.
Natuurlijk begon ik ook meteen te rekenen, 650 huizen met een gemiddelde woningwaarde van 450.000 euro is net geen 3 miljard. Oftewel, de persoon die de flat heeft laten bouwen had ook kunnen kiezen om mijn hele dorp te kopen.
Maar gelukkig kunnen sommige getallen ons soms ook inzichten geven voor het onderwijs. Zo kwam tijdens het wandelen de vraag naar boven ‘hoeveel zou het kosten om een winkelpand te huren in het Manhattan district?’. Nu wilde een winkelmedewerker hier geen antwoord op geven, maar na het opzoeken vonden we dat het ongeveer 90 euro per vierkante voet is, oftewel ongeveer 900 euro per vierkante meter. Nu zou je zeggen dat met die prijs, de winkels heel voorzichtig om zouden gaan met hun ruimte.
Maar in de Lego winkel vonden we juist grote beelden in het midden van de winkel, prachtige versieringen voor de etalage ramen, plekken waar kinderen konden bouwen. Nu bleek dit in vrijwel elke winkel het geval te zijn, veel ruimte voor sfeer, beleving en ontdekking. (al maken ze ook slim gebruik van de hoogtes en loze ruimtes)
Terwijl dat wanneer we in het onderwijs gebrek aan tijd hebben, dit vaak het eerste is wat we laten gaan. (in mijn ervaring)
Bij mij op school zie ik dit bij onze IPC wand, als ik tijd heb wordt deze samen met de kinderen prachtig gevuld. Maar bij gebrek en tijd zit er misschien net een foto opgeplakt.
Maar als de winkels durven te investeren in de beleving, doen ze dat als ze alleen als ze zeker weten dat ze er uiteindelijk meer aan verdienen. Als dit voor de winkels zo werkt, dan denk ik dat onze taak als leerkrachten ook snel duidelijk is.
Recommend0 recommendationsPublished in Reis2024, Reisblogs
2 reacties
Wat mooi Adri dat je al die indrukken (uitgedrukt) in cijfers koppelt naar het onderwijs. Je hebt jezelf volledig ondergedompeld in NYC en bent overweldigd. Dat gevoel heb je vertaald naar concrete zaken waar jij iets mee kunt, die je nog kunt overzien. Daarnaast beschrijf je dat er veel aandacht is voor sfeer en beleving (ongeacht wat dat kost (geld en tijd). Ik ben benieuwd naar je ervaringen binnen de scholen. Wat ga je daar zien? Mooi als het je dan ook lukt om de koppeling naar ons Kikkerlandje, naar onze school, naar jouw eigen klas(lokaal) en onderwijs kunt maken. Je bent gevangen door verwondering. Let the magic do it’s work!
Geniet van je mooie reis Adri! Tof hoe je, al voor je een school bezocht hebt, mooie inspiratie haalt uit de winkels en het investeren van je tijd in beleving! Inspireert mij ook weer meteen.
Veel plezier daar!