Note: deze blog is van dinsdag.
Vandaag zijn we te gast bij de Central Park East school. Zij geloven in het laten nemen van risico’s en het hebben van keuzes voor kinderen. Op deze school laten ze de kinderen zelf de dingen doen die ze kunnen. Laat kinderen het zelf organiseren, zorg zelf voor je spullen. Je bent verantwoordelijk voor je eigen leerproces.
Ik viel vandaag met mijn neus in de boter. Ik kwam binnen bij Patricia, juf van K1, kinderen van 5 en 6 jaar oud. De kinderen zitten in de kring en er wordt besproken hoe ze vandaag gaan werken aan het project. De juf stelt de juiste vragen. “Vertel eens meer”. “Wat komt daarna in je plan”. “Hoe kun je dat oplossen?” “Hoe pak je dat aan?” Na de kring over het project bespreking komt er een lesje rekenen. De kinderen blijven in de kring zitten. De les is ervaringsgericht. Het hele schooljaar hebben de kinderen melkpakken gespaard. Die hebben ze gegroepeerd in 10-en en 100-en. Ik weet niet of ik in mijn klas 1400 melkpakken wil, maar super duidelijk is het wel.
De juf laat de kinderen zelf denken en wanneer een kindje het voor wil zeggen geeft de juf de andere kinderen extra denktijd. Zo mooi om te zien dat alle kinderen betrokken zijn. Ook laat ze de kinderen hun oplossingen voor de klas bespreken. Ze laat de kinderen de klas in kijken zodat ze van elkaar kunnen leren. “Praat maar tegen je klasgenoten”.
Tot slot nog een paar ontspanningsoefeningen en dan is de les klaar. “GIVE YOUR BRAIN A KISS” zegt Patricia. Alle kinderen gaan vol vertrouwen aan hun project werken.
Wat neem ik mee vandaag voor mezelf. Stel kinderen de juiste vragen om ze te laten denken om zo tot de goede oplossingen te komen. Maak ze verantwoordelijk voor hun eigen leerproces. Dan zijn alle kinderen betrokken en verdient hun “brain a kiss”.
Recommend0 recommendationsPublished in Geen categorie
2 reacties
Wat een geweldige uitspraak: brain a kiss. Die gaan we erin houden!
Heb je zelf nog wat nodig om aan de bak te gaan met het stellen van de goede vragen, het initiatief meer bij kinderen te laten?