Woensdag 16 mei.
Vandaag bezochten we Brooklyn New School, dit keer een public school. We werden ontvangen door de directrice van de school; een enthousiaste vrouw. Vol trots gaf ze uitleg over haar school.
Brooklyn New School werd in 1987 opgericht door een commissie van ouders en leraren die een school wilden creëren waar kinderen van verschillende niveaus samenwerken en actief leren. Er zitten maar liefst 650 leerlingen in de leeftijd van 4 t/m ongeveer 11 jaar op deze school. (Ze delen samen met een andere school het gebouw.) In een klas zitten gemiddeld 24-26 leerlingen.
Vanuit 5 districten komen er kinderen naar deze school, het is een geliefde school. De populatie is gevarieerd en vanwege de vele aanmeldingen, wordt er geloot welke kinderen toegelaten kunnen worden.
De missie van de school is het opleiden van kritische kinderen, die risico’s durven te nemen, verantwoordelijk zijn en vaardigheden beheersen. Ze passen de kennis die ze op school opgedaan hebben toe, in situaties uit het echte leven. De leerkrachten geven geen antwoorden, maar stimuleren de kinderen zelf op zoek te gaan naar het antwoord, d.m.v. uitdagende vragen te stellen.

‘The key of everything is try.’
Kinderen krijgen de ruimte om te ontdekken, fouten te maken, te praten en vragen te stellen. ‘Laat kinderen zelf puzzelen wat de 1e stap moet zijn, dan raken ze enthousiast en gemotiveerd en komen ze tot leren,’ is wat de directrice vertelt. Vervolgens leren ze om conclusies te trekken over wat ze zien en voelen en deze te onderbouwen.
Vervolgens kregen we een rondleiding van 2 kinderen in de leeftijd van 10-11 jaar. Ze stelden zichzelf voor en spraken ons zoveel mogelijk aan bij onze voornaam. Ze hielden de deur voor ons open en wezen ons de weg in de school. De kinderen waren open en konden onze vragen goed beantwoorden. Ik vind het knap hoe de kinderen de why in onze vragen zo goed konden beantwoorden. Ze kunnen hun mening goed onderbouwen, je merkt duidelijk dat ze dit gewend zijn. De muren hangen vol met creaties van de kinderen en de processen van de projecten zijn zichtbaar.



Ik was onder de indruk van de moestuin, de modderkeuken en de dieren in de klas en op het schoolplein (kippen). Mooi hoe hier de verbinding tussen de natuur en het onderwijs wordt gemaakt.
Deze school vond ik minder inspirerend dan de andere scholen die we tot nu toe bezocht hebben. Dit kwam ook door het tempo waarop we de klassenbezoeken konden doen en de keuze van de rondleiding door de 2 leerlingen. Daarnaast waren er klaslokalen die veel overlap hebben met onze lokalen, dat was een groot contrast met wat we eerder zagen. Er waren meer overeenkomsten met onze school, er was veel herkenning.



Eén reactie
Wauw Mandy, wat een mooie foto’s. Hoe mooi dat kinderen inderdaad mogen proberen om zo te zelf te ontdekken en te leren en dat in een modderkeuken en met schooldieren , prachtig!
En herkenning met jouw eigen school is ook mooi om daar in USA te ervaren.