Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg…

Het heeft even geduurd, nieuwe inspiratie voor een nieuwe blog. Waar ga ik over schrijven, wat houdt me bezig, wat wil ik met mensen delen, waar ben ik naar op zoek….?

Maar….tijdens de laatste bijeenkomst, vooraf aan de CES reis die we over een paar weken gaan maken, is er wat bij me in gang gezet. Tijdens deze bijeenkomst hebben we de 5 bewegingen van het U proces besproken. Die 5 bewegingen beginnen door met een open geest, een open hart, en een open wil te kunnen kijken, om vervolgens een kleine verandering te starten die er daarna voor gaat zorgen dat er een grotere verandering wordt ingezet.

Veranderen begint altijd wel als eerste bij jezelf. Als er iets moet veranderen dan begint die verandering daar waar je er zelf grip op hebt en er iets aan kunt doen. Krampachtig vasthouden aan wat je doet, in mijn geval deed, zorgt dat je krijgt wat je al kreeg. In vele gevallen niks mis mee, maar staat haaks op in beweging komen en veranderingen starten. Echter, om klaar te zijn voor verandering, moet je geest, hart en wil volop open staan, voor er ook maar iets kan gebeuren. Loslaten van wat je deed, maakt wel dat je wat anders krijgt.

Het schooljaar is dan ook gestart met de vraag van verschillende kanten buitenaf, moet je niet eens verder kijken, iets anders gaan doen, iets loslaten, voordat je weer iets anders kunt aanpakken. Ik geef toe, een tijd is mijn geest niet open genoeg geweest om daar aan toe te kunnen geven. Mijn hart stond open voor een heleboel dingen maar niet voor mezelf. Mijn wil om het goed te doen, iets af te maken waar we met volle overgave aan begonnen waren, stond een verandering in de weg.

In mijn werk zijn sinds de start van het schooljaar gewild en ongewild een boel veranderingen opgetreden die er nu voor zorgen dat ik meer open sta van geest. De eye-opener daarbij van Arjan in zijn feedback op mijn eerste blog was, kijk ook eens naar die andere principes, sta je daar open voor? De reflectie die ik daar zelf naderhand op had, was, waarom heb ik er eigenlijk maar één leervraag uit gepikt? Het antwoord ligt in, als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Kiezen voor een bekende weg, iets wat comfortabel lijkt omdat je weet wat er komt, maakt dat ik me onbedoeld te weinig heb georiënteerd op de andere principes, te weinig open heb gestaan. Breed kijken, in de grootste zin van het woord, en vervolgens weer klein maken met de vraag, waar kan ik als professional het verschil maken? Daar is nu ruimte voor.

Steeds meer begint mijn visie over onderwijs heldere vormen aan te nemen. In beelden, in woorden, in flarden tekst, in theoretische onderbouwing van theorie……De boom die Arjan en Martijn steeds gebruiken als metafoor om met je wortels goed in de grond te staan, voelt voor mij als een zoektocht, waar zitten mijn wortels, hoe diep zitten ze, waar staan ze voor en hoe draag ik ze vervolgens uit in mijn werk?

Voor de komende weken, in aanloop naar Amerika, ga ik verder op zoek naar deze ‘wortels’, om mijn eigen principes en overtuigingen verder te ontwikkelen en daarna te kijken wat de vertaling van de CES principes is, in ons onderwijs. En hoe de scholen die wij in Amerika gaan bezoeken, daar dan weer mogelijk een andere kijk op gaan geven. Een uitdaging die ik met beide handen aangrijp. Breed kijken, om vervolgens een verandering aan te grijpen die klein begint als onderdeel van een groter geheel. En dat wanneer je iets anders doet, je ook echt iets anders krijgt!

Tot over een tijdje!

Met een groet,

Sanne

Recommend0 recommendationsPublished in 02: Less is more, depth over coverage, 04: Personalization, Reis2019

6 reacties op “Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg…”

 1. Wow! Sanne, Ik ben enorm trots op je. Ik mag je al een hele tijd van dichtbij volgen en meemaken. Als professional, als collega en ook als vriendin. Het vasthouden van, grip hebben op, controle van vanalles en nog wat zijn thema’s die regelmatig in onze gesprekken (vanuit verschillende rollen) naar voren kwamen. Je bent echt in het diepe gesprongen. Je bent niet alleen gestart met een mooie opleiding, maar je bent ook op zoek naar jezelf. Wie ben ik, wat vind ik, welke keuzes maak ik en waar zijn die op gebaseerd? Je bent letterlijk op zoek naar je wortels om daarna te kunnen verankeren. De CES-principes geven je houvast maar ook prachtige kansen om met een andere bril naar onderwijs te kijken. Om vervolgens de vertaling naar jezelf en je eigen praktijk te maken. Amerika ligt aan de andere kant van de oceaan, je moet letterlijk loslaten om er te kunnen komen.Ik wens je vleugels zodat je ook echt kunt loskomen. Geniet van de alles, laat je inspireren, neem alles op wat je ziet en hoort. Een boom staat stevig met wortels die verankerd zijn, steeds op zoek naar voeding.

 2. Edith van der Heijden

  Wauw! Wat heb jij dit mooi verwoord! Op zoek naar jezelf. Op zoek naar de dingen die er werkelijk toe doen. Wat is jouw aandeel, wat vind je daar nu van en past het bij je.

  Ik ben benieuwd naar het resultaat van jouw ontdekkingsreis.

  Ik wens je een ontzettend fijne tijd toe. Ik hoop dat je veel leerzame momenten mag ervaren maar bovenal wens ik je enorm veel inspiratie!

  Geniet! Veel plezier!

  1. Wat mooi om te lezen Sanne!
   Aan deze blog te merken heb je jezelf nu echt open gezet!
   Knap, stoer en dapper dat je zo kritisch naar jezelf kunt kijken en de uitdaging aangaat!
   You go girl!
   Ben erg benieuwd naar jouw ervaringen!

 3. Dag Sanne,
  ik vind dit een prachtige blog! Wat verwoord je deze zoektocht mooi en hoe goed dat je de boom en de U hierbij zo krachtig gebruikt! dat is niet gemakkelijk, het schuurt soms ook, maar het lef dat jij toont met deze blog is bewonderenswaardig! ik zie uit naar de inhoudelijke gesprekken die we ongetwijfeld gaan voeren over een paar weken…

 4. Sanne,
  Zo mooi hoe jij voor jezelf woorden geeft aan de basis die je nodig hebt om een verandering aan te gaan. Een open geest, een open hart en een open wil zorgen dat je de uitdagingen ziet en aan kan gaan. Het is mooi om voor jezelf te onderzoeken wat de voorwaarden zijn voor jou om je geest, hart en wil open te zetten. Wat maakt dat het lukt? en wat zorgt dat het wat minder lukt? Ik wens jullie een hele mooie en leerzame reis!

 5. Ah mooi hoe je ‘ons’ meeneemt in hoe je zelf beelden en houvast aan het maken bent. Dat die stukjes onderwijsvisie (want da’s wel heel groot en heel breed hè?) maar mooie kabels voor jou mogen worden. Eerst ginds in de groep waarmee je op reis bent en straks fijn in je klas, in je school. Maak mooie overtuigingen in jezelf!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: